Nagyvilág

Tinédzserekkel végzett a müncheni ámokfutó, magyar az egyik áldozat

A rendőrök szeme láttára lett öngyilkos
július. 23. szombat 19:52

 A müncheni rendőrség a bevetésben részt vevő több rendőr kikérdezése alapján közölte: péntek este fél kilenc tájban, mintegy két és fél órával az első lövések leadása után egy rendőrségi járőr az Olympia bevásárlóközponttól északra megszólította a feltételezett elkövetőt, aki erre azonnal elővette lőfegyverét, a fejéhez tartotta és főbe lőtte magát.

Egy civil ruhás járőr előzőleg látta a tettest egy parkolóház tetején és rálőtt, de nem találta el.

A 18 éves iráni-német kettős állampolgár 9 embert agyonlőtt a város északi részén található üzletközpontban, majd végzett magával. A nyomozás első megállapításai szerint ámokfutó volt, tettének nincsenek politikai vonatkozásai. A rendőrség korábban csak azt közölte az elkövető halálával kapcsolatban, hogy a bevásárlóközponttól mintegy egy kilométerre, egy mellékutcában találtak rá a holttestére.

Felvétel: A lakóknak kiabált a gyilkos
július. 23. szombat 19:14

Megszólalt Simon Krisztián és Mándoki László
július. 23. szombat 19:06

Stábunk ott volt a helyszínen
július. 23. szombat 18:45

Breivik inspirálta
július. 23. szombat 18:10

A bajor nyomozók azt állítják, hogy a Münchenben lövöldöző tinédzsert a szélsőjobboldali tömeggyilkos Anders Breivik inspirálta, aki 2011-ben Oslóban 77 emberrel végzett.

Van egy magyar áldozat
július. 23. szombat 17:29

A bajor rendőrség arról értesítette a müncheni magyar főkonzulátust, hogy a péntek esti lövöldözés halálos áldozatai között van egy magyar állampolgársággal is rendelkező fiatal férfi - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek.

Egy elkövető volt
július. 23. szombat 15:55

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek "egyáltalán nincs köze a menekültek témájához" - közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.

Merkel: Németország nehéz szívvel gyászol
július. 23. szombat 15:13

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kormánya nevében kifejezte együttérzését a szeretteiket gyászoló embereknek és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Hangsúlyozta: a hatóságok mindent megtesznek az eset feltárásáért és mindent elkövetnek azért is, hogy kiderítsék, miként radikalizálódott a hétfői würzburgi iszlamista támadás "menekültként érkezett" elkövetője.

Mindkét eset olyan helyen történt, ahol "bármelyikünk lehetett volna", ezért "mindenkit meg tudok érteni", aki ma szorongva közelít nagyobb csoportosulásokhoz és a kérdés jár a fejében, hogy biztonságban van-e - mondta a kancellár.

Szakértői vélemény az ámokfutó hátteréről
július. 23. szombat 14:08

Nagyon sokféle hátteret jelenthet a müncheni merénylő német-iráni kettős állampolgársága - mondta híradónknak a Közsszolgálati Egyetem tanára. Kis-Benedek József szerint egyelőre nem zárható ki sem az iszlamista támadás, sem pedig az, hogy pszichopata elkövetőről van szó. A szakértő szerint a németeket bántja, hogy az újabb támadás éppen a német menekültpolitikában különutasnak számító bajor tartományban történt.

Seehofer: biztonság nélkül nincsen szabadság
július. 23. szombat 13:56

A szabadság védelmében mindent meg kell tenni a biztonságért, mert biztonság nélkül nincs szabadság - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombaton Münchenben a bajor tartományi fővárosban előző este elkövetett lövöldözés ügyében tartott sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök a tartományi kormány rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy továbbra is "erős, cselekvőképes" államra van szükség. A "megdöbbenés és a gyász" közepette azt is látni kell, hogy a "támadás megmutatta államunk cselekvőképességét". A rendőrség gyorsan reagált, "példamutatóan szolgált" és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei - mondta Horst Seehofer