Nagyvilág

Elbukott a puccskísérlet Törökországban, több száz halott

A szaúdi király gratulált Erdogannak
július. 18. hétfő 6:18

Közben az SPA szaúdi hírügynökség szerint Szalmán szaúdi uralkodó gratulált Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a rend helyreállításához Törökországban, és a stabilitás és biztonság visszaállítása mellett üdvözölte a török kormány munkájának a folytatását. 

A törökországi puccskísérlet után eddig mintegy hatezer embert - katonákat, bírákat és ügyészeket - vettek őrizetbe, de Binali Yildirim török kormányfő szerint ez a szám emelkedni fog. A hivatalos adatok szerint legalább 294-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 190 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.

Szaúd-Arábiában őrizetbe vették a kuvaiti török katonai attasét
július. 18. hétfő 6:17

Szaúd-Arábiában őrizetbe vették Törökország kuvaiti katonai attaséját, aki átutazóban volt a sivatagi monarchiában. Mikail Gullut Ankara kérésére fogták le vasárnap este a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammam repülőterén - jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió. Az intézkedés okát egyelőre nem közölték, de vélhetően a Törökországban péntek éjjel lezajlott puccskísérlettel van összefüggésben. Az attasé egyes források szerint Németországba, Düsseldorfba, más források szerint viszont Hollandiába, Amszterdamba tartott repülővel.
   

Netanjahu: folytatódik a megbékélés Törökországgal
július. 17. vasárnap 14:13

Izrael arra számít, hogy nem okoz zavart a hétvégi törökországi államcsínykísérlet, folytatódik a megbékélés Törökországgal, zavartalanul végrehajtják a megállapodásokat.

"Izrael és Törökország a közelmúltban állapodott meg a megbékélés folyamatáról. Úgy gondoljuk, hogy tovább folytatódik a megbékélés Törökországgal, függetlenül a hét végén történt drámai eseményektől" - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésének kezdetén a helyi közszolgálati rádió értesülése szerint.

A török puccskísérlet a szombat zsidó ünnepének péntek esti kezdete után robbant ki, amikor az izraeli politikusok csak rendkívül fontos ügyekben szoktak megszólalni, mert ezzel megszegik a munkavégzés szombati tilalmát.

Jeruzsálem ezzel magyarázhatja késlekedve érkezett válaszát az eseményekre. Szombaton csak Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő reagált egy szűkszavú közleményben a Recep Tayyip Erdogan török államfő uralmának megdöntését célzó államcsínykísérletre.

A szombati közlemény szerint "Izrael tiszteletben tartja a törökországi demokratikus folyamatot, és arra számít, hogy folytatódik a Törökország és Izrael közötti megbékélési folyamat".

Izrael és Törökország három héttel ezelőtt írta alá a diplomáciai kapcsolataik teljes körű megújításáról és kapcsolataik rendezéséről született egyezményt.  

A két ország viszonya viszonya 2010-ben romlott meg, miután az izraeli haditengerészet megölt több, a Mavi Marmara nevű hajón tartózkodó török aktivistát, akik a blokád alá vont Gázai övezetbe akartak bejutni. Az incidenst követően Ankara és Jeruzsálem alacsonyabb szintre helyezte diplomáciai és biztonsági kapcsolatait.

Hatezerre nőtt az őrizetbe vettek száma
július. 17. vasárnap 12:58

Eddig hatezer embert vettek őrizetbe a sikertelen puccskísérlettel kapcsolatban, és ez a szám tovább növekedhet - mondta el Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter vasárnap az NTV helyi tévécsatornának.

"A nagytakarítás folytatódik" - tette hozzá Bozdag.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a fogva tartottak közül hányan tagjai a biztonsági erőknek, és mekkora hányaduk civil.

Binali Yildirim miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy a megelőző éjszaka folyamán 3000 katonát, köztük több magas rangú tisztet vettek őrizetbe. Szombaton több bírót és ügyészt is elfogtak, köztük az alkotmánybíróság két tagját. Őket is azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a hatalom megdöntésére tett sikertelen kísérletben.

MTI

Német külügyminiszter: a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban
július. 17. vasárnap 12:17

Higgadtságra és a jogállamiság tiszteletére van szükség Törökországban a puccskísérlet utáni helyzetben - emelte ki Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy elképzelhetetlen a stabilitás a régióban "belpolitikailag stabil és demokratikus Törökország nélkül", ezért a puccskísérlet után az a legfontosabb, hogy az ország "a demokratikus és jogállami játékszabályok tiszteletben tartása mellett" nyugalomra leljen.

Steinmeier egyben méltatta, hogy a török parlament pártjai pénteken, a puccskísérlet estéjén kivétel nélkül elkötelezték magukat a demokrácia elvei mellett. Németországban azért is nagyon remélik, hogy "végre befejeződik az államcsínyek korszaka" és az emberek szabadon és demokratikusan dönthetnek országuk jövőjéről, mert kevés olyan ország van, amelyet annyira szoros emberi kapcsolatok fűznek Németországhoz, mint Törökország - mondta a miniszter. A puccskísérlet felelőseinek "jogi következményekkel" kell számolniuk, de "mindig is hangsúlyoztuk, hogy nagy jelentőséget tulajdonítunk a jogállamiság betartásának, és ez most is érvényes" - húzta alá Frank-Walter Steinmeier.

A kormány mellett a német ellenzéki pártok is a demokratikus szabályok betartását sürgetik Törökországban. Cem Özdemir, a Zöldek török származású társelnöke az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök "tekintélyelvű uralmának" csak választások révén lehet véget vetni, az EU-nak pedig "nyitva kell tartania a kaput az Erdogan utáni Törökország számára". 

Azonban egyelőre az várható, hogy az államfő a puccskísérlet ürügyén "alaposan kitakarít", nemcsak a felelősöket távolítja el, hanem sok más embert is. Így a puccskísérlet "mérföldkő" az "elnöki diktatúra" felé vezető úton - mondta Cem Özdemir.

MTI

Ezrek vonultak utcára Erdogan mellett
július. 17. vasárnap 9:28

Tüntetők ezrei vonultak fel szombat éjjel több török városban, támogatásukról biztosítva a török kormányt, és tiltakozva a több mint kétszáz halálos áldozatot követelő puccskísérlet ellen.

Az isztambuli Taksim téren a tüntetők zászlókat lengettek, a kormányt támogató mondatokat skandáltak, és menetet szerveztek az Istiklal sugárúton is. Ezrek vonultak fel az Ankara központjában lévő Kizilay téren is, ahol elsősorban államcsínyellenes jelszavakat kiáltoztak. A teret lezárták a forgalom elől.

Az ország parlamentjének épülete előtt a tüntetők egyebek mellett a halálbüntetés bevezetését követelték. A CNN Türk televízió híradása szerint az utcára vonulók olyan jelszavakat skandáltak, hogy "Kivégzéseket és halálos ítéleteket követelünk!". Szavaikat Recep Tayyip Erdogan államfőhöz intézve így kiáltoztak: "Ha azt mondod, üssünk, ütünk, ha azt mondod, öljünk, ölünk!".

Binari Yildirim miniszterelnök azt kérte a tömegtől, hogy egyelőre maradjon az utcákon. Korábban Fikri Isik védelmi miniszter is figyelmeztette a lakosságot: bár a puccskísérletet sikerült teljesen meghiúsítani, továbbra is óvatosnak kell lenni.

MTI

Kerry: az USA-nak nincs köze a puccskísérlethez
július. 17. vasárnap 8:25

John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton figyelmeztette török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut: ártanak a két ország kapcsolatának azok a törökországi megnyilatkozások, amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a török puccskísérlethez.

Az amerikai külügyi tárca vezetője határozottan visszautasította azokat a "nyilvánosan elhangzott megnyilatkozásokat", amelyek azt sugallják, hogy az Egyesült Államoknak köze lett volna a puccskísérlethez. Az effajta állítások "teljesen hamisak" és ártanak a két ország kapcsolatának - szögezte le Kerry.

Kétségtelen, hogy Recep Tayyip Erdogan hibáztatja Washingtont, amiért otthont ad az emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónoknak. Ez utóbbit Ankara a puccskísérlet legfőbb szervezőjének, egy "párhuzamos török állam vezetőjének" tekinti, és szeretné, ha Washington kiadná őt Törökországnak. Kerry ugyanakkor szombaton leszögezte: a hitszónokot ért vádakat "hiteles és szilárd" bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

MTI

Az ATV összefoglalója a mai fejleményekről
július. 16. szombat 20:00

Őrizetbe vették az alkotmánybíróság egy tagját
július. 16. szombat 19:54

A török hatóságok őrizetbe vették az alkotmánybíróság egyik bíráját, a szíriai, iraki és iráni határ védelméért felelős második hadsereg vezetőjét, valamint Törökország legnagyobb hadtestének, a harmadik hadseregnek a parancsnokát a levert törökországi puccskísérletet követően - jelentette a CNN Türk hírtelevízió és az Anadolu török hírügynökség.

A magyar turisták biztonságban vannak Törökországban
július. 16. szombat 19:43