Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-06-22 17:39:00

Brexit: Helen Mirren a maradásra szavaz

Helen Mirren Oscar-díjas színésznő ellenzi a Brexitet, vagyis Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból.

Brexit: Helen Mirren a maradásra szavaz
Helen Mirren (Fotó: Reuters)

"Arra szavazok, hogy maradjunk" - mondta a brit színésznő szerdán Jeruzsálemben tett látogatásán. A britek csütörtökön történelmi referendummal arról szavaznak, kilépjen vagy bent maradjon-e az ország az Európai Unióban. A színésznőt Jeruzsálem városa művészi munkája miatt tüntette ki.

Az elmúlt időszakban több brit híresség is kifejtette, miként vélekedik a Brexit kérdéséről és hogyan fog szavazni a június 23-i referendumon.

David Beckham, az angol labdarúgás egykori sztárja, az Unicef nagykövete kedden arra ösztönözte a briteket, szavazzanak az unióban maradásra,

hogy Nagy-Britanniának "a világ problémáival ne egyedül kelljen szembenéznie". Hozzátette, az embereknek a csütörtöki szavazás előtt gyermekeik és unokáik jövőjére kell gondolniuk. Facebook-oldalán kifejtette, tiszteli azokat, akik a Brexitre szavaznak, de úgy véli, Nagy-Britannia jövőjét a maradás szolgálja.


A bennmaradásra ösztönző "szerelmes levelet" intézett a brit emberekhez az európai kulturális, tudományos és sportélet több mint 140 jeles személyisége, köztük

Bjorn Ulvaesus, az egykori ABBA tagja, Herta Müller német író, Isabella Rossellini olasz színésznő és Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere.   

Az aláírók között van továbbá Gerard Houllier, a Liverpool egykori francai menedzsere, Paul Verhoeven dán, valamint Jean-Pierre és Luc Dardenne belga filmrendezők, Christopher Lambert színész és Raymond Blanc francia-brit sztárszakács.

Szintén a bennmaradást támogató nyílt levelet adott közre 13 Nobel-díjas brit tudós, akik arra hívták fel a közvélemény figyelmét, hogy számos kockázattal jár a szigetország kilépése az Európai Unióból.

A mások mellett Peter Higgs fizikus, aki megjósolta a szubatomi részecske a Higgs-bozon létezését, Paul Nurse genetikus, Martin Evans őssejtkutató és Andre Geim grafénkutató által aláírt levélben a tudósok arra figyelmeztettek, hogy a kilépéssel veszélybe kerül a Nagy-Britanniában folyó tudományos kutatások pénzügyi támogatása.

Mario Vargas Llossa Nobel-díjas perui író szerint Európa és Nagy-Britannia számára egyformán katasztrófa lenne a brit kilépés az Európai Unióból, míg J.K. Rowling brit írónőt a vita eldurvult hangneme keserítette el.

A perui író szerint a brit kilépés esetén nagy vákuum jönne létre, mert Nagy-Britannia az EU számos eszményét megtestesíti. "Vélhetően mindannyian visszaesnénk egyfajta törzsi kultúrába, amelytől Karl Popper filozófus olyannyira óva intett. A brit kilépés egy új időszámítás kezdetét jelentené mindannyiunknak itt, Európában" - mondta a Heidelbergi Egyetemen egy felolvasás alkalmával Vargas Llosa, aki hosszabb ideig élt és alkotott Londonban.

paul mccartney (fotó: reuters)Paul McCartney (Fotó: Reuters)
Nem döntött még a Harry Potter szerzője és a Beattles sztárja sem

J.K. Rowling írónő, a Harry Potter-regényfolyam szerzője az EU-tagsággal kapcsolatos kampány hangnemét ostorozta egy írásában. Az írónő úgy vélte, sok honfitársa számára a kilépés melletti szavazás csupán a frusztráció kifejezése lenne, "egy hatalmas győzelmi jel a képzeletünket kísértő szellemek felé". Rowling önmagát "Európa keverék termékének" nevezte részbeni francia származására utalva.

Ugyanakkor azt, hogy ő maga hogyan fog szavazni, nem fedte fel.

Szintén nem foglalt állást a kérdésben Paul McCartney. "Őrült állapotok vannak jelenleg Angliában. Akivel csak beszélek, mindenki az egyik szélsőségből a másikba esik. Ugyanez igaz rám is, még én sem döntöttem, minden olyan zavaros. Meghallgatom az érveléseket, a bennmaradás vagy a távozás mellett felsorakoztatott érveket. Bizonyos vagyok abban, hogy egy hónap múlva a legjobb döntés fog megszületni" - fejtegette a Beatles együttes egykori tagja a La Parisien francia napilapnak nyilatkozva május végén.

A közvélemény-kutatások szerint a brit szavazók csupán egyötöde döntötte már el, hogy miként szavaz június 23-án. Leszámítva a bizonytalanokat, a bennmaradásra szavazók aránya 51, a távozásra szavazóké 49 százalék a whatukthinks.org honlap szerint.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink