Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-06-15 06:38:00

Vérfürdő Orlandóban: Az Iszlám Állam terroristája is meleg volt

Alapos vizsgálatnak vetették alá Omar Mateen mobiltelefonjának híváslistáját, a számítógépén található adatokat, információkat, és az internetes közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseit, és arra a megállapításra jutott, hogy a merénylő valószínűleg maga is meleg volt - közölte kedden az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI).

Az FBI eddig vizsgálataiból kiderült, hogy Omar Mateen rendszeres látogatója volt annak az orlandói melegklubnak, ahol a tömegmészárlást elkövette, rendszeresen jelentkezett be melegeknek készült közösségi oldalakon, valamint használt homoszexuálisoknak készült, okostelefonon letölthető alkalmazásokat is.

omar mateenOmar Mateen

Vasárnap hajnal óta egy sor lehetséges magyarázat született a gyilkos motivációiról: esetleges terrorista kapcsolatairól, lobbanékony, instabil természetéről, homofóbiájáról. A férfi azt állította, az Iszlám Állam nevében cselekszik, de később az is kiderült, más, egymással szemben álló fegyveres csoportokról is azt állította, kapcsolatban áll velük. Így az Iszlám Állammal szembehelyezkedő, az Al-Kaidához tartozó szíriai An-Nuszra Frontról és a szintén az IÁ ellen fellépő, libanoni, síita Hezbollahról is azt állította, kapcsolatban áll velük. Mateen volt felesége úgy nyilatkozott, hogy exférje durva és erőszakos ember volt.

Vasárnap hajnalban egy férfi kezdett lövöldözni a floridai Orlando város egyik legnépszerűbb melegbárjában Galéria: mészárlás Orlandóban További képek

 
Hétfőn azonban már egyre többen tettek vallomást arról, hogy a 29 éves férfi valószínűleg maga is meleg volt, és küzdött a nemi identitásával. Ezt erősítették meg, mások mellett, a Pulse nevű szórakozóhely tulajdonosai is az FBI-nak.

További részleteket - a nyomozásra való tekintettel - nem közölt az FBI.

Kedden délután azonban az MSNBC televízió arról adott hírt, hogy a hatóságok Omar Mateen volt feleségének büntetőjogi felelősségét firtatják. A Mateentől elvált Noor Zahi Salman ugyanis az FBI-nak tett vallomásában elmondta, hogy jelen volt, amikor volt férje fegyvert és lőszert vásárolt, sőt, tudott a merénylet tervéről, le is akarta beszélni róla a férfit. Minderről azonban nem az FBI tájékoztatott, hanem az asszony rokonai számoltak be újságíróknak, hozzátéve, hogy a nő mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Galéria: megemlékezés az orlandói mészárlás áldozatairól További képek


 Barack Obama amerikai elnök kedden ismételten hangsúlyozta, hogy a hatóságok változatlanul nem bukkantak olyan információkra, melyek szerint a 29 éves Omar Mateen külföldi terroristákkal állt kapcsolatban. Az elnök egyébként csütörtökön látogat Orlandóba, hogy kifejezze részvétét és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóival és a túlélőkkel.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink