Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-06-10 16:16:00

Merkel: közös gazdasági tér kell Oroszország és az EU közt

Az Oroszország elleni szankcióktól fokozatosan el kell jutni az Európai Unió és Oroszország közös gazdasági térségének kialakításáig - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben.

Merkel: közös gazdasági tér kell Oroszország és az EU közt

A kancellár német munkavállalók többségét foglalkoztató családi vállalkozások közös alapítványa (Stiftung Familienunternehmen) tanácskozásán elmondott beszédében a Vlagyivosztoktól Lisszabonig húzódó gazdasági térség orosz elképzelésére utalva kiemelte, hogy mindenki a jó gazdasági kapcsolatokban érdekelt, és lépésről lépésre el kell jutni az EU és Oroszország egységes gazdasági térségének kiépítéséig.

Előbb azonban végre kell hajtani az ukrán válság politikai rendezéséről szóló minszki megállapodást - mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy az Oroszország ellen az ukrán válságban folytatott tevékenysége miatt kivetett uniós szankciók nem öncélúak, és feloldásukról csak akkor lehet szó, ha Oroszország teljesíti a megállapodásból fakadó kötelezettségeit.

A minszki folyamat "nagyon intenzív szakaszban van", és remélhetőleg még júniusban sikerül jelentősen előrelépni - tette hozzá a német kancellár.

A nemzetközi menekültválságról szólva ismét azt hangoztatta, hogy a belső piac és a közös valuta működésének feltétele az uniós külső határok biztosítása és a schengeni belső határok nyitottsága. Ez az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra is vonatkozik - mondta Angela Merkel német hírportálok beszámolói szerint.

Hozzátette, hogy a nehezen védhető tengeri határok miatt észak-afrikai államokkal is kell kötni olyan típusú menekültügyi megállapodásokat, mint Törökországgal. Ilyen egyezmények révén meg lehet osztani a terheket és gondoskodni lehet arról, hogy ne az embercsempészek alakítsák a folyamatokat - mondta a kancellár, rámutatva, hogy a schengeni övezet külső határai "az Északi sarktól Marokkóig" húzódnak.

A brit EU-tagságról szűk két hét múlva esedékes népszavazásról szólva is megerősítette eddig képviselt álláspontját, hangsúlyozta:

"mindenkinek az lenne a legjobb, ha Nagy-Britannia az EU tagja maradna" 

Németország számos ügyben nagyon szorosan együttműködik Nagy-Britanniával, és ezt a munkát "természetesen az EU keretében szeretnénk tovább folytatni" - mondta Angela Merkel.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink