Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-06-03 20:18:00

Washington többször is felszólította Kínát

Az amerikai külügyminisztérium pénteken közleményben hívta fel a figyelmet a szabadságjogok biztosításának fontosságára Kínában.

Washington többször is felszólította Kínát
A Tienanmen tér 1989. május 17-én. (Fotó: Reuters)

A washingtoni állásfoglalás annak kapcsán született, hogy június 4-én lesz a pekingi Tienanmen téren történt zavargások huszonhetedik évfordulója. Közleményében a State Department (amerikai külügyminisztérium) arra szólítja fel a kínai kormányt, hogy "a teljes nyilvánosság előtt tárja fel, hogy kiket gyilkoltak meg, kiket tartóztattak le és kik tűntek el" 1989. június 4-én. A tárca egyúttal arra is felszólítja az illetékes kínai hatóságokat, hogy

vessenek véget az akkori eseményekről szóló közbeszéd cenzúrázásának és biztosítsák a most megemlékezni kívánók nyugalmát és békés megemlékezését.

A közlemény azt is sürgeti a kínai kormánynál, hogy tartsa tiszteletben valamennyi állampolgára szabadságjogait. 1989. áprilisban Pekingben diáktüntetések kezdődtek, amelyek június 4-én - miután a rendőrség rátámadt a protestálókra - véres összecsapásokba,  majd azt követően a hatalom erőteljes megtorló akcióiba torkolltak. Mindmáig az elnyomás és a szabadságért folytatott küzdelem egyik jelképe az a fotó, amely akkor a Tienanmen téren készült, s a tankok előtt álló fegyvertelen férfit ábrázol. Az Egyesült Államokban a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány rendez megemlékezést a jövő héten a Tienanmen téri vérengzésről.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink