Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-05-11 12:37:00

Nagyszabású hadseregfejlesztésbe kezd Németország

„Eljött az idő, hogy újra összeálljon a Bundeswehr” (Szövetségi Védelmi Erő, azaz a német hadsereg – szerk.) – közölte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, miután bejelentette a fegyverkezést. Hozzátette: a Bundeswehr folyamatosan nyomás alatt áll, hogy valamennyi területen modernizálódjon.

Nagyszabású hadseregfejlesztésbe kezd Németország
Fotó: Reuters

Kezdetnek egy körülbelül 7000 fős sereget toboroznak, amelyben 4400 civil teljesít majd szolgálatot. A védelmi minisztérium továbbá azt is bejelentette, hogy megemelik az ehhez szükséges kiadásokat, így 2020-ig a jelenlegi 34,2 milliárd euró helyett 39,2 milliárd euró jut majd a fejlesztésekre - írja az RT.


Migárció és Ukrajna

Von der Leyden kijelentette, Németország 16 különféle nemzetközi szövetségben vesz részt, beleértve az Iszlám Állam elleni küzdelmet Irakban és a NATO-t. Szerinte a modernkori fenyegetések, mint a migráció vagy az ukrán konfliktus, árnyékában ugyanis kevés német állampolgárt nyugtat meg, hogy Berlin a NATO-ra, vagy az igencsak vérszegény „Európai Védelmi Rendszerre” hárítja át a védelem felelősségét és költségét.

A legfrissebb belpolitikai felmérések azt mutatják, hogy a német fegyverkészletek és a Hidegháborúból megmaradt vadászgépek elavultak és kevésbé megbízhatóak.

A hidegháború idején a Bundeswehr 670 ezer főt számlált, mára ez 87 ezer polgári és 177 ezer katonai alkalmazottra csökkent, de Németország még így is a második legerősebb védelmi erővel rendelkezik Európában.


atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink