Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-05-11 13:26:00

Fordulat Németországban? Vége a befogadás kultúrpolitikájának?

Németországban a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány megállapodása a határellenőrzés folytatásáról azt jelenti, hogy véget ér a befogadás kultúrája (Willkommenskultur) - mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung című lapnak.

Fordulat Németországban? Vége a befogadás kultúrpolitikájának?

Berlin és München hetekig tartó vita után kedden állapodott meg abban, hogy fenntartják a menekülthullám miatt tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést az Ausztriával közös határszakaszon, ha felhatalmazást kapnak erre az Európai Uniótól. A megállapodás révén a bajor kormány egyelőre letett arról, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a berlini vezetést a menekültpolitikája miatt.

Az egyezség azt jelenti, hogy "közjegyző előtt pecsétet tettek a Wilkommenskultur végére"

- mondta Horst Seehofer a Süddeutsche Zeitungnak a lap szerdai számában megjelent összeállítás szerint.

Horst Seehofer egyértelmű győztesnek tartja pártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) a menekülthullám ügye körül a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott vitában. A megállapodás "a fordulat dokumentuma" - mondta Seehofer kormánya tagjainak kedden Münchenben. Bajorország keresztülvitte akaratát a szövetségi kormánynál - hangoztatta a pártelnök-miniszterelnök a Süddeutsche Zeitung szerint.

Berlin és München megállapodása arról szól, hogy a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség

az EU kedvező döntése esetén folytatja munkáját a bajor-osztrák határszakaszon, ahol a menekülthullám eléri Németországot, és azonnal megerősíti egységeit, ha ismét tömegesen érkeznének menedékkérők a határhoz.

Ezzel párhuzamosan a bajor rendőrség úgynevezett mélységi ellenőrzést végez a határ térségében. Az ellenőrzés megszüntetésének feltétele az uniós külső határ hatékony biztosítása.

Németország kezdeményezésére a napokban több uniós tagország felkérte az Európai Bizottságot, hogy javasolja az ideiglenes határellenőrzés május 12-én lejáró határidejének hat hónapos meghosszabbítását a tagállamok kormányait összefogó tanácsnak, amely várhatóan csütörtökön hoz döntést.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink