Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-04-29 07:49:00

Titkos jelentés: 2014 óta tudták, hogy az Abdeslam fivérek készülnek valamire

A belga hatóságok már 2014 óta tudták, hogy az Abdeslam fivérek "visszafordíthatatlan tettet" akarnak végrehajtani. Elmarasztaló jelentés került nyilvánosságra, amely rámutat a párizsi merényletek körüli hanyagságra és a források hiányára.

Titkos jelentés: 2014 óta tudták, hogy az Abdeslam fivérek készülnek valamire

A belga rendőrség már 2014 közepe óta rendelkezett azokkal az információkkal, mely szerint Salah és Brahim Abdeslam arra készül, hogy valami szörnyűséget hajtson végre - derül ki egy titkosított rendőrségi jelentésből. 

Brahim Abdeslam tavaly novemberben robbantotta fel magát egy párizsi vendéglátó egységben. A merényletsorozatban összesen 130 ember vesztette az életét. Öccsét, Salah Abdeslamot a hatóságok márciusban fogták el mindössze pár nappal a brüsszeli robbantásokat megelőzően. 

A Politico birtokába jutott jelentés szerint a hatóságok tudtak a testvérpár radikalizálódásáról, amelyet a párizsi támadások agytrösztjéhez, Abdelhamid Abaaoudhoz kötöttek. A belga biztonsági erők azt is tudták jóval a támadások előtt, hogy Abdeslaméknak szándékukban áll valamiféle terrorakciót végrehajtani.

A rendőrség terrorellenes egysége azt állította, hogy azért nem tudtak jelentést készíteni a testvérpárról a központi rendőrségi adatbázisba, mert nem tudták bizonyítani, hogy a fivérek közül melyik érintett a terrorfenyegetettségben. A jelentés azonban cáfolta ezt a magyarázatot, hiszen abban mindkét fivér szerepel, akik Brüsszel Molenbeek nevű körzetében laktak. 

A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a hatóságok mennyire hanyagok voltak, mennyire kevés forrás állt rendelkezésre és nem adtak elegendő hozzáférést az érzékeny adatokhoz a megfelelő tisztviselőknek. 

Habár a rendőrség birtokában volt az Abdeslamhoz köthető számítógépes, USB és telefonos adatoknak 2015 februárjától, mégsem használták fel ezeket az információkat sem a merényletsorozatig, de "még azután sem".

atv.hu / Politico

További külföldi híreink