Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-04-20 15:42:00

Hulladéklerakóra épült egy kínai iskola: diákok százai fertőződtek meg

Orrvérzéstől kezdve a leukémiáig többféle betegség is előfordul egy kínai iskolában a tanulók között. Állítólag köze lehet ehhez az erősen mérgező közeli illegális hulladéklerakónak, amire az iskola épült.

Hulladéklerakóra épült egy kínai iskola: diákok százai fertőződtek meg

Környezetvédelmi aktivisták új jogszabályokat és független vizsgálatot szorgalmaznak Kínában, miután kiderült, hogy betegedett mintegy száz diák egy veszélyesen mérgező hulladéklerakóra épített iskolában.

Kínai médiajelentések szerint az iskola körüli levegő és talaj vizsgálata során toxinok veszélyes szintjét észlelték – beleértve az erősen mérgező oldószert, a klór-benzolt, amely károsítja a májat, a vesét és az idegrendszert.

A botrány a kínai lapok címoldalára került, és nagy közfelháborodást váltott ki.

„A lábam görcsöl és tele vagyok pattanással” – mondta egy 12 éves lány a kínai köztévé riporterének. „Már a kezemen is kezd hámlani a bőr” – tette hozzá. A köztévé állítása szerint 641 diák fordult orvoshoz, akik közül 493-an egy sor betegségben szenvednek.

Az iskola 2015-ben három vegyi üzem egykori telephelye közelében épült föl. A tanítás állítólag már a terület felszín alatti és talajszinti szennyezettségére figyelmeztető környezeti hatásvizsgálat befejezése előtt megkezdődött.

A kínai környezetvédelmi minisztérium – közfelháborodással szembesülve – a héten bejelentette, hogy az iskolában rendkívüli vizsgálatot kezdeményez, és megígérte: azon lesz, hogy a tanulók „testi és lelki egészségét” megvédje.

Még nem találtak konkrét bizonyítékot a diákok megbetegedése és a szennyezés közötti összefüggésre, de szakértők gyanítják, hogy a kettő összefügg.

atv.hu / The Guardian

További külföldi híreink