Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-04-17 16:32:00

Netanjahu: Izrael nem megy sehova

Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról, és a Szíriával határos, stratégiai jelentőségű térség "örökre" a zsidó állam kezén marad - jelentette ki vasárnap Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a fennsíkon tartott, ünnepélyes kormányülésen.

A kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen Netanjahu kétségét fejezte ki amiatt, hogy Szíria valaha is felépül-e az országot több mint öt éve sújtó pusztító polgárháborúból.

Az izraeli kormányfő a héten Genfben, az ENSZ égisze alatt folyó szíriai béketárgyalások újabb fordulójára utalva azt mondta, nem ellenzi a Szíria stabilizálására irányuló diplomáciai törekvéseket mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a zsidó állam biztonságát. Hozzátette, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszterrel lezajlott telefonbeszélgetésén ugyanezt hangsúlyozta.

Netanjahu vasárnap leszögezte, a határ nem fog változni, és itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött. 

 


"A körülöttünk lévő viharos térségben Izrael stabilizáló tényező, megoldás és nem probléma"

- szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Jeruzsálem nagyrészt tartózkodott a beavatkozástól a szíriai konfliktusba. Múlt héten Netanjahu - első alkalommal a háború történetében - elismerte, hogy Izrael több alkalommal is csapást mért a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Hezbollah síita terrorszervezetnek szánt fegyverszállítmányokra.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink