Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-04-14 13:16:00

Arab tisztet neveztek ki rendőrfőkapitány-helyettesnek Izraelben

Egy arab rendőrtisztet neveztek ki Izrael rendőrfőkapitány-helyettesévé. Ez a legmagasabb rang, amelyet muzulmán tiszt elért az izraeli rendvédelmi szervnél - jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati adó.

Arab tisztet neveztek ki rendőrfőkapitány-helyettesnek Izraelben
Jamal Hakrush, az újonnan kinevezett rendőrfőkapitány-helyettes (Fotó forrása: unitedwithisrael.org)

Az észak-izraeli Kafr Kanna arab településről származó Dzsamál Hakrús azon izraeli arab közösségek biztonságáért felel, amelyek nem bíznak meg a rendőrségben - írta a BBC a férfi szerdai előléptetésével kapcsolatban.

A zsidó állam lakosságának ötöde arab, s közülük sokan arra panaszkodnak, hogy azokon a területeken, ahol élnek, rosszabb a közbiztonság és a közszolgálat.

A The Times of Israel című izraeli lap szerint

az új rendőrfőkapitány-helyettes egy nemrég felállított rendőrségi osztályt vezet, amelynek a célja az arab közösségek védelmének javítása.

A BBC hozzátette, hogy Hakrús egyik fő feladata megakadályozni azt, hogy illegális fegyverek jussanak az arab lakosság kezébe.

Izrael rendőrfőkapitánya, Roni Alsejk a rendőrség céljául tűzte ki a családon belüli erőszaknak, a gyilkosságok számának és más bűncselekményeknek a csökkentését az arabok lakta területeken. Alsejk emellett a kormány támogatásával mintegy 1300 újoncot akar toborozni, és több új rendőrőrsöt akar létrehozni az arab közösségekben.

Izraelben  tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink