Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-30 12:10:00

Terrortámadásra készülhettek a belga miniszterelnöki hivatal ellen

A belga kormányfői hivatal épületét ábrázoló fényképeket és tervrajzokat is találtak a hatóságok azon a számítógépen, amelyet az előző heti brüsszeli merényletek elkövetőinek búvóhelyén találtak - jelentette szerdán a L'Echo című helyi napilap.

Terrortámadásra készülhettek a belga miniszterelnöki hivatal ellen

Az újság "megbízható forrásokra" hivatkozva arról számolt be, hogy a számítógépen információk voltak a miniszterelnöki szolgálati lakásról is, amely az amerikai nagykövetség épületének közelében található.

A sajtóban arra a következtetésre jutottak, hogy a terroristák támadásra készülhettek a belga kormányfő ellen.

A számítógép tartalmának elemzésében az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői is részt vesznek a helyi lapok értesülései szerint.

A hatóságok megerősítették a biztonsági intézkedéseket az érintett épületeknél. A merénylők búvóhelyeként szolgáló lakásban a támadásokat követően végrehajtott házkutatás során nagy mennyiségű robbanóanyagot találtak. A főváros Schaerbeek nevű negyedében lévő lakásban emellett megtalálták az Iszlám Állam zászlóját, illetve egy szögekkel és csavarokkal teli robbanószerkezetet.


A múlt kedden elkövetett brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint 32 ember vesztette életét, és mintegy 340-en megsebesültek.

Szerdán is zárva tart a brüsszeli nemzetközi repülőtér

A repülőteret üzemeltető vállalat a Twitteren számolt be szerdán a fejleményekről, azt azonban nem közölte, hogy mikorra várható a létesítmény legalább részleges újranyitása.

Arnaud Feist, a vállalat igazgatója kedden sajtóértesülések szerint azt mondta, hogy a tesztüzem eredménye szerint a repülőtér szerdán 20 százalékos kapacitással megkezdi működését és újra fogad repülőgépeket. Közölte azt is, hogy a repülőtér működésének teljes helyreállítása hónapokig is eltarthat.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink