Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-30 21:19:00

"Elviselhetetlen bűz volt éjjel-nappal" Interjút adott az auschwtizi túlélő

Az égő testek "elviselhetetlen bűzéből" tudniuk kellett az Auschwitzban dolgozó németeknek, hogy tömeggyilkosság folyik a megsemmisítő táborban - mutatott rá szerdán a Reuters hírügynökségnek adott telefonos interjújában a 95 éves Leon Schwarzbaum, a nácik által megszállt Lengyelországban létesített auschwitzi haláltábor egyik túlélője. A férfi a feltehetően utolsó németországi auschwitzi perek négy gyanúsítottjára utalt.

"Elviselhetetlen bűz volt éjjel-nappal" Interjút adott az auschwtizi túlélő

Schwarzbaum dühödten utasította el a tömeggyilkosságban való szerepvállalással vádoltak állításait, miszerint nem tudták, hogy mi zajlik a létesítményben. "Hazudnak. Lehetetlen az, hogy nem tudták mi történt. Érezni lehetett az égő testek szagát. Elviselhetetlen bűz volt éjjel-nappal, és nemcsak a táborban, hanem az egész térségében" - mondta.

Németországban jelenleg három férfit és egy nőt vádolnak azzal, hogy szerepet vállaltak a táborba hurcoltak megsemmisítésében. Leon Schwarzbaumot a 95 éves Hubert Zafke volt tábori felcser és a 94 éves Reinhold Hanning volt táborőr tárgyalására idézték be mint szemtanút.

"Tudni akarom, mi volt az indítékuk, miért csatlakoztak milliók meggyilkolásához olyan sokan " - mondta a holokauszttúlélő. "Csak azt remélem, hogy idővel mindannyian elmondják. Hallani akarom a saját szájukból azt, hogy mit tettek és miért. Azt akarom, hogy elmondják az igazságot".

Schwarzbaum a Reuters hírügynökségnek elmondta azt is, hogy nem érdekli a vádlottak büntetése, a perek nem a bosszúról szólnak, "de igazságnak kell lennie".

Egy harmadik auschwitzi vádlott, a 93 éves Ernst Tremmel, aki szintén őr volt a haláltáborban, április közepén kerül a bíróság színe elé a nyugat-németországi Hanau városában. Thomas Walther, a felperesek ügyvédje szerint Tremmel szolgálatban volt és a foglyok kiválogatását felügyelte, amikor Schwarzbaum szülei a táborba kerültek 1943-ban.

A negyedik vádlott tárgyalásának időpontját még nem tűzték ki. A 92 éves Helma M.-et, aki rádiós volt a megsemmisítő táborban, azzal vádolják, hogy közreműködött 260 ezer ember meggyilkolásában.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort.

A második világháború alatt mintegy 6 millió zsidó származású embert gyilkoltak meg a nácik és a kollaboránsaik.

Leon Schwarzbaum a 35 tagú családját veszítette el Auschwitzban, ő maga a haláltáborhoz közeli Siemens-gyártáborban dolgozott, így sikerült túlélnie a holokausztot.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink