Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-26 17:29:00

Exkluzív: "Közös európai titkosszolgálat és közös menekültpolitika kell"

Részvét és értetlenség Európában – részvét a brüsszeli vérfürdő áldozatai és hozzátartozóik és a megtámadott belga főváros iránt, értetlenség a belga hatóságok sorozatosnak tűnő hibáival szemben – mint ismert, a molenbeeki iszlamista sejt gyakorlatilag a belga hatóságok orra előtt készítette elő az újabb tömeggyilkos támadást. Az ATV Szabad szemmelben Alexander De Croo belga miniszterelnök-helyettes nyilatkozott a merénylet utáni helyzetről.

Olyan új helyzettel van dolgunk, amely kihívást jelent minden európai ország számára – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök-helyettes az ATV Szabad szemmel című műsorának adott interjújában. De Croo szerint Európa egyelőre nem tud mit kezdeni a ténnyel, hogy másod- és harmadgenerációs bevándorlók, akik – bár szüleik vagy nagyszüleik bevándorlók voltak – Európában születtek és szocializálódtak, fogékonyak a radikális eszmékre.

Európának meg kell találnia annak okát, hogy olyan emberek, akik egész életükben Európában éltek, miért fogékonyak a szélsőséges propagandára.

A problémákat nem lehet nemzetállami szinten megoldani, csak európai szinten – tette hozzá a belga miniszterelnök-helyettes. Szerinte az európai integráció elmélyítése orvosolhatja az európai országok jelenlegi problémáit. Arra a kérdésre, hogy egy közös európai titkosszolgálat létrehozása segíthetne-e megelőzni a jövőben a párizsihoz és brüsszelihez hasonló tragédiákat, Alexander De Croo igennel felelt.

Európa egyik legfontosabb problémája szerinte épp az Iszlám Állam szíriai és iraki meggyengüléséből adódik – pontosabban abból, hogy ennek következtében a terrorszervezet tevékenysége, fő hadszíntere átkerül Európába. Európának ezekre a kihívásokra a határok megszüntetésével és még nagyobb integrációval kell válaszolnia – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hogyan alakulhatott ki az utóbbi évtizedben Molenbeekben olyan helyzet, amely lehetővé tette a párizsi és brüsszeli vérfürdőért felelős dzsihádista sejt kifejlődését, De Croo azt válaszolta:

minden olyan európai város küzd ezzel a problémával, ahova nagy létszámú bevándorló közösség érkezett az elmúlt évtizedekben, és szerinte nem az a megoldás, hogy az európai országok „ujjal mutogassanak egymásra”.

A belga miniszterelnök-helyettes szerint nincs ellentmondás a biztonság és az alapvető szabadságjogok között, és a fentiek közötti egyensúly megtartása mellett kell sokkal keményebben fellépni az Európát fenyegető, jól körülhatárolható és viszonylag kis létszámú gyanúsítotti csoportokkal szemben.

fotó: reutersFotó: Reuters

Arra a felvetésre, hogy a brüsszeli vérfürdő mennyire vezethető vissza a többek között a magyar kormány által is elhibázottnak és liberálisnak nevezett bevándorlási politikára, Alexander De Croo a következőket mondta:

ami Európában kudarcot vallott, az nem a migráció, hanem az integráció.

A liberális politikus szerint azon emberek integrációja, akik Európába érkeztek, egészen eddig nem volt sikeres. Ezzel együtt hazugságnak nevezte azt az állítást, amely szerint Európa migráció nélkül lehetséges lenne. Nem lehet olyan Európát elképzelni, amely falak mögé tud bújni – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Arra a kérdésre, hogy készül-e Belgium a menekült- vagy bevándorlási politikájának felülvizsgálatára, Alexander De Croo gigantikus illúziónak nevezte, hogy ez a kérdés nemzetállami szinten kezelhető lenne. Szerinte  az egyetlen előrevezető út az egységes menekültpolitika, ahol mind a 28 ország kiveszi a részét a szükséges erőfeszítésekből.

A belga miniszterelnök-helyettes azokra a közép-európai országokból érkező felvetésekre válaszolva, amelyek szerint a közép-európai országokban azért kisebb e terrorfenyegetettség, mert itt kisebb létszámúak a muzulmán közösségek, tisztességtelennek nevezte a terrorizmus és a menekültkérdés összekötését.

Szerinte a menedékkérők éppen az olyan „külföldi harcosok” atrocitásai elől menekülnek el hazájukból, mint amilyenek a párizsi és brüsszeli mészárlások elkövetői voltak.

Arra a kérdésre, hogy Belgiumban készülnek-e valamiféle jogszabály-módosításra, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a brüsszelihez hasonló terrorakciók megelőzése érdekében, Alexander De Croo azt válaszolta: az elmúlt években már megkezdődött a belga jogalkotás reformja. Amint mondta: az új ellenség elleni harc újfajta megoldásokat igényel.

Hangsúlyozta azonban, hogy miközben a szerinte a hatóságok előtt jól ismert, jól körülhatárolható és viszonylag kis létszámú gyanúsítotti csoportokkal szemben keményen föl kell lépni, ennek nem szabad az állampolgári jogok korlázához vezetnie.

atv.hu

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók