Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-25 13:58:00

Razzia: Három robbanás is történt Brüsszelben

Három robbanás is hallatszott a brüsszeli Schaerbeek negyedben egy rendőrségi razzia megkezdésekor - jelentette a Belga hírügynökség.

Robbanásokat lehetett hallani egy antiterrorista rendőrségi akció során a brüsszeli Schaerbeek körzetben - számolt be egy belga hírügynökség. A robbanás a rendőrség különleges egységeinek a helyszínre érkezésekor történt. A környéket páncélozott járművek segítségével lezárták a felfegyverzett és álarcot viselő rendőrök. Egy embert lelőttek, egyet előállítottak. A holttest mellett egy robbanóanyagokkal megrakott táskát találtak. Az előállított férfi kapcsolatban volt a kedden Brüsszelben elkövetett merényletek elkövetőivel.

A belga hírügynökség tájékoztatása szerint az akció a kedden, két helyszínen elkövetett terrortámadások után indított nyomozás része - számolt be róla az MTI. A rendőrségi akció délután ért véget.

A művelet a kerület Meiser nevű terén zajlott, ahol az egységek egy magánlakásba hatoltak be. A beszámoló szerint több szemtanú fegyverropogást is vélt hallani az akció során. A téren áthaladó villamos utasait kimenekítették - írta hírügynökség.

Három ember őrizetben

Három embert őrizetbe vettek Brüsszelben a Franciaországban meghiúsított terrortámadással kapcsolatban, köztük volt az a férfi is, akit délután tett ártalmatlanná a rendőrség különleges alakulata.

A vádhatóság tájékoztatása szerint az elfogott gyanúsítottak közül ketten könnyebben megsebesültek a rendőrségi akció során.

Pénteken a szövetségi ügyészség emellett arról is beszámolt, hogy a brüsszeli merényletek utáni nyomozás keretében a belga fővárosban péntekre virradóra őrizetbe vett hat ember közül hárman őrizetben maradnak, hármat viszont szabadon engednek.

Németországban őrizetbe vettek két embert

Őrizetbe vettek két férfit Németországban a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben - jelentette pénteken a Der Spiegel című német hírmagazin.

Az egyik férfit csütörtök délután vette őrizetbe egy különleges rendőri bevetési egység Düsseldorf térségében.

Az észak-rajna-vesztfáliai szalafista szubkultúra tagjaként ismert Samir E.-t a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett.

Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit, az egyik brüsszeli merénylőt. A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban. A német hatóságok most vizsgálják, hogy ismerték-e egymást.

A düsseldorfi ügyészség megerősítette, hogy csütörtökön őrizetbe vettek egy embert, aki ellen egyebek mellett súlyos állam elleni bűncselekmény előkészítésének gyanúja miatt indítottak eljárást. Konkrét terrorveszély nem fenyegetett részéről - tették hozzá - sámolt be róla az MTI.

A Der Spiegel szerint a másik férfit a Hessen tartományi Giessen térségében vették őrizetbe szerda este.

Telefonján van két gyanús sms, az egyik tartalmazza Khalid el-Bakraoui nevét, a másik pedig csupán a vége jelentésű fin francia szóból áll, és három perccel azelőtt keletkezett, hogy el-Bakraoui felrobbantotta magát.

Erről az esetről beszámolt pénteken két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság is, a Südwestrundfunk (SWR) és a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB). Értesülésük szerint egy 28 éves marokkói állampolgárról van szó, akire egy rutinellenőrzés során figyeltek fel a szövetségi rendőrség munkatársai a giesseni pályaudvaron. Kiderült, hogy a férfi ellen a schengeni övezet egészére szóló beutazási tilalom van érvényben Olaszországban és Németországban elkövetett bűncselekmények miatt, és kiderült az is, hogy 2014-ben menedékjogért folyamadott Németországban, és kérelmét elutasították.

Az SWR és az RBB is beszámolt a két gyanús sms-ről is, és tudni véli, hogy a férfi a brüsszeli merényletek előtti órákban kapcsolatba lépett legalább egy emberrel a támadók környezetéből.

atv.hu

További külföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók