Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-25 21:07:00

Putyin meghosszabbította Kadirov megbízatását

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken meghosszabbította Ramzan Kadirov csecsenföldi vezetői megbízatását, a Kremlben tartott találkozójukon Putyin kifejezte reményét, hogy a politikus jelölteti majd magát az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban szeptemberben megrendezendő választásokon.

Putyin elmondta, hogy Kadirov április 5-én lejáró csecsen elnöki megbízatását abból kiindulva hosszabbította meg (ügyvivő vezetővé nevezve  ki Kadirovot), amit az elmúlt években Csecsenföld és egész Oroszország lakosságáért tett. Reményét fejezte ki, hogy a csecsenek a közelgő választáson elismerik majd a köztársaság vezetőjének érdemeit.

Az orosz elnök ugyanakkor sürgette, hogy Kadirov fordítson nagyobb hangsúlyt a szövetségi szervekkel való szorosabb együttműködésre, különösen biztonsági kérdésekben (sajtóértesülések szerint a csecsen vezető tavaly a szövetségi hatóságok elleni tűzparancs kiadásával fenyegetőzött), akárcsak arra, hogy az oroszországi törvényeket maradéktalanul betartsák Csecsenföldön. Felhívta a csecsen vezető figyelmét a helyi fiatalságot sújtó munkanélküliség problémájára is.

Putyin elismerte, hogy Csecsenföld - jelentős mértékben a vitatott módszerei miatt bírált Kadirov "erőfeszítéseinek" köszönhetően - biztonságosabbá vált az orosz állampolgárok számára, mint "több más helyszín Oroszország térképén". Méltatta a szakadárok ellen folytatott két háború okozta rombolások helyreállításában és a helyi lakosság életszínvonalának emelésében elért eredményeket.

A 39 éves Ramzan Kadirov ellentmondásos politikai utat járt be. Az első, 1994-1996 között lezajlott csecsen háború idején apjával együtt még a szakadárok oldalán, az orosz hadsereg ellen harcolt, 1999-ben azonban apja, Ahmad Kadirov csecsen mufti oldalán átállt Moszkvához. Apja később Csecsenföld elnöke lett. Ahmad Kadirov 2004. május 9-én pokolgépes merényletben vesztette életét.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet 2007. április 5. óta vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov, akinek az észak-kaukázusi iszlamista lázadás elfojtását célzó, jogi értelemben erősen megkérdőjelezett erőfeszítéseit a Kreml támogatja.

Kadirov egyébként február 27-én az NTV orosz televíziónak még úgy nyilatkozott, hogy az ő ideje lejárt a köztársaság vezetőjének posztján, és Putyinnak mást kellene kineveznie Csecsenföld kormányzására. Március 2-án arról beszélt, hogy idejét kilenc gyermekének nevelésére kívánja fordítani, de "kész teljesíteni Oroszország elnökének minden parancsát".

Kadirov a Csecsenföld "pacifikálását" megvalósító erőfeszítései mellett korábban harcosokat ajánlott hangzatosan a kelet-ukrajnai szakadárok megvédésére és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni szíriai fellépéshez.

Az Észak-Kaukázusban egyébként hozzájárult a feszültség fokozásához, hogy a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld vezetője, Junisz-Bek Jevkurov csütörtökön bejelentette, hogy a köztársaság bűnüldöző szervei megkezdték a helyi muftiátus (muszlim lelki vezetőség) intézményeinek felszámolását. Isza Hamhojev ingus muftit, aki korábban szembeszállt az iszlám fundamentalista áramlataival, Ingusföldön egyebek között valutacsempészéssel gyanúsították meg.

MTI

További külföldi híreink