Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-25 08:17:00

Agyonlőtték az olasz diákot brutálisan kivégző egyiptomi banda tagjait

Az egyiptomi belügyminisztérium csütörtök esti közlése szerint megtalálták a meggyilkolt olasz diák, Giulio Regeni táskáját annak az emberrabló bandának a birtokában, amelynek több tagjával végeztek egy kairói rendőrségi akcióban.

Agyonlőtték az olasz diákot brutálisan kivégző egyiptomi banda tagjait
Giulio Regeni

A főváros Új Kairó nevű negyedében a csütörtök reggeli órákban végrehajtott rajtaütésről az at-Tahrír című ellenzéki napilap egy biztonsági forrásra hivatkozva azt írta, a különleges erők öt emberrel végeztek, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük volt a február elején holtan talált olasz diák elrablásához és meggyilkolásához.

Az esetről szóló első belügyminisztériumi jelentés azonban nem utalt ilyen összefüggésre, és Regeni táskájának megtalálásáról csak késő este számolt be a belügyi tárca.

Az olasz diák halála feszültséget okozott Kairó és Róma között, miután felmerült a gyanú, hogy az egyiptomi belbiztonsági szervek állnak a történtek mögött. Két hete az Európai Parlament (EP) is együttműködésre szólította fel Egyiptomot a halálra kínzott fiatalember ügyének felderítésében, és hozzátette, hogy az ügyre úgy tekint mint amely összefüggésben lehet a rendőri őrizetben bekövetkezett egyiptomi halálesetekkel. Kairó ugyanakkor visszautasította ezeket az állásfoglalásokat, és azt hangoztatta, hogy a fiatal kutató "bűncselekmény" vagy "személyes bosszú" áldozatává válhatott.

Regeni a Cambridge-i Egyetem doktorandusza volt, és a tömeges rendszerellenes megmozdulásokban jelentős szerepet játszó munkásszövetségeket kutatta. A 28 éves diáknak a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Részben fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett.

Regenin kívül az elmúlt években egy külföldit raboltak csak el Egyiptomban, a horvát Tomislav Salopeket. A rendőri erőszak és a fogvatartottak kínzása ugyanakkor szinte mindennaposnak számít az országban. A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet egy tavaly januárban közzétett jelentése szerint számtalan egyiptomi hal meg őrizetben. A HRW által összegyűjtött 2014. évi esetekben volt, aki kínzásokba vagy más fizikai bántalmazásokba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink