Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-24 21:22:00

Több európai várost is célba vett már az Iszlám Állam

Több olyan információ is jutott a nyomozók birtokába, ami arra enged következtetni, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadásokat kitervelő és végrehajtó terrorsejt további európai városokat vett célba. Ezeknek a merényleteknek az előkészületei jelenleg különböző fázisokban tartanak.

Több európai várost is célba vett már az Iszlám Állam

A lefoglalt elektronikai eszközökről, kihallgatásokból, potenciális elkövetők által nyilvántartott adatbáziokból az Egyesült Államok terrorellenes egységei arra következtetnek, hogy jelenleg is folyamatban van további célpontok elleni terrortámadások előkészülete. 

Nyomozók vizsgálták meg azt a brüsszeli apartmant is, amelyből a belgiumi elkövetők végrehajtották a 31 halálos áldozatot követelő merényletek előkészítését. A lakásban találtak térképeket, amelyeken további lehetséges célpontokat is megjelöltek az Iszlám Állam terroristái. 

Egy belga terrorellenes tisztviselő azt mondta, a brüsszeli IÁ-s sejt két csapatra oszlott, akik az elmúlt napokban történt vérfürdőnél jóval nagyobb pusztítást terveztek egy terrortámadás-sorozat keretében Belgiumban. 

A belga hatóságok az elmúlt napokban letartóztatták Salah Abdeslamot, a párizsi merényletek egyik kitervelőjét, valamint azonosítottáka  brüsszeli mészárlást előidéző 5 fős banda 3 tagját. Ketten még mindig szökésben vannak. 

Tisztviselők szerint még mindig terroristák tucatjai, ismert IÁ-s tagok vannak Európában, akik készek a brüsszeli és párizsi merénylők nyomdokába lépni. A potenciális helyszíneket még nem hozták nyilvánosságra, mert a nyomozók további titkosszolgálati információkat gyűjtenek még. A CNN forrás mindenesetre leszögezte, a potenciális célpontok szinte napok alatt megváltozhatnak. Sok minden múlik azon, hogy az Iszlám Állam által kiképzett végrehajtók mennyire látnak lehetőset egy-egy helyszín elérésébe. 

Az Iszlám Állam legfrissebb videójában is tovább bátorította a rejtett támogatóit, hogy csapjanak le a Nyugatra. 

atv.hu / CNN

További külföldi híreink