Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-24 07:32:00

Snowden szivárogtatása segíti a terroristákat világszerte?

A 31 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás után ismét éles vita alakult ki a hírszerzés munkájáról, és előkerült Edward Snowden neve is, aki egyesek szerint segített a terroristáknak abban, hogy láthatatlanná váljanak a hatóságok előtt.

Snowden szivárogtatása segíti a terroristákat világszerte?
Edward Snowden (Fotó: Reuters)

A szakértők közt sincs egyetértés abban, hogy a brüsszeli terrortámadások kapcsán mikor és mekkorát hibázott a hírszerzés, illetve a terrorelhárítás. A CIA jelenlegi és korábbi vezetői viszont már a párizsi merényletek után arról beszéltek, hogy a véres események megelőzhetőek lettek volna, ha bizonyos, a nemzetbiztonsági apparátust aláásó események nem történtek volna meg. Ezzel pedig egyértelműen Edward Snowden szivárogtatására céloztak.

Snowden az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori szerződéses alkalmazottja volt, aki azzal vált közismertté, hogy 2013 nyarán több ezer oldalnyi szigorúan titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyekből kiderült, hogy

az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek mobiltelefon-hívásait és internetes tevékenységét, nem csak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

forrás: reutersForrás: reuters

Snowden miatt nem írnak emaileket?

Elhárító és bűnüldöző szervek is beszéltek már arról, hogy a szivárogtatás sokat segített a terroristáknak abban, hogy még biztonságosabban kommunikálhassanak egymással. Egyes szakértők szerint a

több ezer oldalnyi dokumentumnak hála a terroristák átfogó képet kaptak arról, hogy hogyan kerülhetik el a megfigyelést, illetve, hogy hogyan nehezíthetik meg a terrorellenes szervek munkáját.

Sőt, vannak, akik szerint Snowden közvetetten felelős az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet gyors felemelkedésért, ugyanis a szivárogtatás óta a terrorcsoport biztonságosabb kommunikációs csatornákra váltott, ezért nehezebbé vált a lehallgatásuk.

A hírszerzők egy része abban is egyetért, hogy Snowden hívta fel a terroristák figyelmét arra, hogy a Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) 702 cikkelye alapján az elhárító szervek az emailjeikbe is beleolvashatnak. Ugyanis a botrány után a terroristák szinte teljesen felhagytak az elektronikus levelezéssel.

 „A terroristák tudják, hogy mire figyeljenek”

Az EU terrorellenes főkoordinátora a Figyelőnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Snowden ügy alapvetően változtatta meg a terroristák technikáit. Gilles de Kerchove hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatoknak úgy kellene hozzáférniük az emberek közötti kódolt üzenetekhez, hogy közben nem válnak sebezhetővé az információs technológiai rendszerek.

 gilles de kerchove (forrás: reuters) Gilles de Kerchove (Forrás: reuters)

Mint mondta,

amióta Snowden kiszivárogtatta, hogy hogyan gyűjt információkat az amerikai titkosszolgálat, azóta a terrorszervezetek változtattak a magatartásukon, és tudják, hogy mire figyeljenek.

„Aggasztónak” titulálta, hogy Snowden azokat a szoftvercégeket is megnevezte, amelyek együttműködnek az NSA-val. Ezek mindegyike amerikai cég, amelyek olyan kifinomult kódok kifejlesztésébe kezdtek, amelyek a felhasználó mobiljára vannak telepítve, nem pedig egy attól független platformra. A botrány óta viszont hiába kéri az amerikai kormány vagy az NSA a kódokhoz való hozzáférést a szolgáltatóktól, azoknak már nincs hozzáférésük, pedig ezeket a kódokat a terrorszervezetek is használják.

Az 50 halálos áldozatot követelő tunéziai merénylő például a WhatsApphoz hasonló francia alkalmazáson keresztül chatelt, a hatóságok mégsem tudták elfogni az üzeneteit.

Tananyag lett az IÁ tagoknak Snowden interjúja

A CIA korábbi vezetője, Michael Morell szerint egy ember felelős az Iszlám Állam gyors felemelkedéséért, méghozzá Snowden, mivel veszélybe sodorta a hírszerzés terrorellenes erőfeszítéseit.

michael morell (forrás: reuters)Michael Morell (Forrás: reuters)
Tény, hogy az IÁ propagandaanyagai között nemrég felbukkant egy „Az elektronikus háború és a dzsihád támogatóinak hanyagsága” című videó, amelyben

Edward Snowden nyilatkozata alapján próbálnak tanácsokat adni a terroristáknak arra, hogy hogyan válhatnak láthatatlanná a kormányzati hírszerző szervek előtt

– írta meg a Vocativ. A 13 perces videó nagy része Snowdent idézi arról, hogy milyen módszerekkel figyelte meg és hallgatta le az elektronikus kommunikációt az NSA.

forrás: reutersForrás: reuters
A készítők figyelmeztetik a dzsihádistákat, hogy az ellenségeik folyamatosan megfigyelik őket, ezért bármilyen hanyagság veszélyes lehet. A film tucatnyi dokumentumot ajánl, amelyekből a követőik megtudhatják, hogy hogyan regisztrálhatnak telefonszám megadása nélkül Twitter fiókot, vagy, hogy milyen biztonsági applikációkat érdemes letölteni a telefonjukra.  

Úgy tűnik, meg is fogadják a tanácsokat, ugyanis

a már a párizsi terrortámadások során is használták a Telegram nevű applikációt. Ezzel titkosított csatornákon keresztül lehet chatelni,

de indíthatnak nyilvános csatornát is. Az Iszlám Állam ezért előszeretettel használja a teljesen ingyenes programot toborzásra és propagandaterjesztésre is. Az appot két orosz milliárdos fejlesztette ki, akik Putyin kritikusaiként fontosnak tartották a teljes körű kiberbiztonságot.

Butatelefonokkal játszották ki a hatóságokat

Valószínűleg annak hatására, hogy Snowden bejelentette, a titkosszolgálatok hozzáférnek az okostelefonokhoz, a párizsi terrortámadások kiterveléséhez és végrehajtásához a merénylők eldobható, butatelefonokat használtak – írta meg a New York Times.

Ezeken mindig csak pár órát beszéltek, majd kidobták őket. Abdeslam búvóhelyén például több tucat bontatlan csomagolású butatelefont találtak.

A Bataclan szórakozóhely előtt belga SIM-kártyás Samsung telefonokat találtak a rendőrök. Az egyiken mindenféle titkosítás nélkül, SMS-ben üzenték meg egymásnak, hogy „Kezdjük!”. Az elkövetők egyetlen emailt sem írtak egymásnak. Valószínűleg hasonló módon szervezték meg a brüsszeli merényleteket is, bár erről hivatalos tájékoztatás még nem érkezett.

Nincsenek egyértelmű bizonyítékok

Néhány szakértő mégis szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Snowden kitálalása és a terroristák kommunikációja között bármilyen összefüggés lenne. „Nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy a szivárogtatás megváltoztatta volna az IÁ vagy az al-Kaida tevékenységét” – mondta Dave Aitel, az Immunity kiberbiztonsági cég vezérigazgatója az Insidernek.

„Az al-Kaida már jóval a botrány előtt is magas biztonsági fokozatú technológiát használt, és már Snowden előtt is az NSA volt a legfőbb ellenségük”

– hangsúlyozta. „Morell megállapítása, miszerint a támadásoknak közük lehet Snowdenhez, csupán fikció” – tette hozzá.

forrás: reutersForrás: reuters

Azt is figyelembe kell venni, hogy a terrorizmus elleni nem csak az adatgyűjtéssel lehet védekezni. Sőt Snowden is felhívta rá a figyelmet, hogy

a hivatali szervek eddig egyszer sem bizonyították, hogy bármilyen terrortámadást megakadályoztak volna a lehallgatásoknak köszönhetően. 

A szkeptikusok azt is kiemelték, hogy az NSA soha nem árulta el, hogy a Snowden által kiszivárogtatott információk miatt hány terrorista tűnt el a szemük elől. A Recorded Future nevű cyber-biztonsági cég 2014-ben adott ki egy tanulmányt, amelyben azt írták, hogy al-Kaida biztonsági eszközei sokat javultak a Snowden-botrány után, de más felmérések kétségbe vonják ezt a megállapítást. Ugyanabban az évben a Flashpoint számítógépes biztonsági tanulmány is írt egy értekezést, amelyben kifejtik, hogy

nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy Snowden miatt megváltozott volna a dzsihádisták számítógépes biztonsági módszerei.

Az al-Kaida ugyanis 2007 óta használja a saját titkosító programjait.

Az mindenesetre biztos, hogy az iszalmisták digitális elrejtőzésével egyre nehezebb lesz a terrortámadások megelőzése.

További külföldi híreink