Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-22 17:21:00

Még három öngyilkos merénylő lehet Brüsszelben

Az Iszlám Állam az elmúlt két hónapban olyan terrortámadásokat tervezett Európában, amelyek célpontjai repülőterek és vasútállomások - mondta kedden az iraki hírszerzés egyik tisztségviselője az IÁ fellegvárának számító, szíriai Rakkából származó forrásokra hivatkozva. Közben a belga szövetségi ügyészség kérése ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé kedden délután három gyanúsítottról. A felvételeket a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái rögzítették.

Még három öngyilkos merénylő lehet Brüsszelben
Ez a kép jelent meg véletlenül a belga rendőrség Facebook-oldalán a lehetséges elkövetőkről.

A gyanú szerint a képen látható három férfi hajtotta végre a kettős robbantást a légikikötőben, amelynek következtében tizennégyen meghaltak és kilencvenhatan megsebesültek.

A kép baloldalán látható sötét hajú fiatalemberek a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt - ők lehetnek azok, akik felrobbantották magukat.

A kép jobb oldalán lévő fehér kabátos férfi jelenleg szökésben van. Egyes hírek szerint neki is fel kellett volna robbantania magát. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumok munkatársait, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket, azok azonban kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

További részletekért kattintson ide.


Az iraki hírszerzés tudhatott a támadásokról

Egy informátor az AP amerikai hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy iraki tisztségviselők korábban tájékoztatták az európai országokat további lehetséges célpontokról, de "akkoriban Brüsszel még nem volt a tervek része".

Több robbanás is történt a brüsszeli Zaventem repülőtéren és több metrómegállónál is Galéria: bomba robbant a brüsszeli repülőtéren További képek

 

Közlése szerint


az Iszlám Állam dzsihadistái "Salah Abdeslam őrizetbe vétele miatt" szervezték át Brüsszelbe a kitervelt műveletet.
    

Abdeslamot, a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek legfőbb gyanúsítottját és az Iszlám Állam európai csoportjának egyik feltételezett vezetőjét múlt pénteken a brüsszeli Molenbeek negyedben vette őrizetbe a belga rendőrség.


   
Az iraki titkosszolgálat egy másik tisztségviselője megerősítette, az Iszlám Állam állt a művelet mögött, amelyet két hónappal korábban Rakkában dolgoztak ki. Hozzátette,

Galéria: háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban További képek

 


információi szerint további három öngyilkos merénylő követhet el robbantást.
    

Brüsszelben kedd reggel három robbantásos merénylet történt - kettő a Zaventem nemzetközi repülőtéren, egy az európai uniós intézmények közelében lévő Maelbeek metrómegállóban -, amelyekben 34 ember meghalt, mintegy kétszáz pedig megsebesült.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink