Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-23 05:10:00

A „gazemberek ügyvédje” védi Salah Abdeslamot

Sven Mary már egy sor hírhedt bűnöző védőügyvédje volt, amivel kiérdemelte a „avocat des crapules”, vagyis a „gazemberek ügyvédje” becenevet.

A „gazemberek ügyvédje” védi Salah Abdeslamot
Sven Mary

Legújabb ügyfelének, a novemberi párizsi terrortámadások gyanúsítottjának, Salah Abdeslamnak köszönhetően Sven Mary most világhírűvé válhat.

Mary valamikor a belga Anderlecht csapatának ifjúsági labdarúgója volt, de egy sérülés miatt abbahagyta a sportot, a versenyszellemet viszont az új hivatásában is kamatoztatja.

„Ha valakit első számú közellenségként írnak le, én harcolni akarok a hivatali visszaélések ellen” – idézte az ügyvédet a Metro című belga lap. Az biztos, hogy nemigen vádolhatják az összecsapások kerülésével.

„Minden vádlottnak joga van ügyvédhez, akármilyen iszonyatos a bűncselekményeket követtek is el, ez fontos része a tisztességes eljárásnak”

– nyilatkozta nemrég.

Marynek a jogi egyetem első évét csak harmadik nekifutásra sikerült befejeznie, most viszont ő Belgium egyik legjobb jogi szakértője. Ügyfelei közé tartozott többek között Fouad Belkacem, a Sharia4Belgium, vagyis a sáriát Belgiumnak csoport vezetője, akit azért ítéltek el, mert dzsihádista harcosokat küldött Szíriába. Ő védte Michel Lelievre-t, aki a belga pedofil sorozatgyilkos, Marc Dutroux cinkosa volt. Azt viszont már többször is leszögezte, hogy nem fog szélsőjobboldali elkövetőket védeni.

Hetekkel korábban vállalta Abdeslam ügyét

Az ügyvéd már akkor kilátásba helyezte, hogy kész képviselni Abdeslamot, amikor a férfi még szökésben volt. A menekülő terroristát végül a múlt héten fogták el Brüsszelben, és most a Franciaországnak való kiadatása ellen harcol. Abdeslam nem tagadja, hogy tavaly novemberben jelen volt Párizsban a brutális támadásoknál.

salah abdeslamSalah Abdeslam

Mary azt mondta a L'Express-nek, hogy „zavarná”, ha Abdeslam nem ismerné el a bűnösségét, és nem is vállalná az ügyet. Így viszont arra összpontosít, hogy a belga külügyminisztert politikai beavatkozással, a francia hatóságokat pedig joghatáskör túllépéssel vádolták, amikor ügyfele kiadatására törekedtek.

Mary azt is mondta, hogy

bepereli Francois Molins francia ügyészt, mivel nyilvánosságra hozta Abdeslam vallomásának néhány részletét, például, hogy fel kellett volna robbantania magát a stadionnál.

Az ügyvéd szerint ezzel megsértették a bírósági titoktartást. Ennek ellenére a terrorista együttműködik a hatóságokkal.

„Embertelen, érzéketlen, cinikus”

A „gazemberek ügyvédje” megítélése nem túl pozitív, annak ellenére, hogy néhány éve ő védte Patricia Lefrancot, akit kénsavval fújt le az 57 éves, nős barátja, miután szakított vele. Maryt a közösségi médiában számos kommentelő „embertelennek” és „érzéketlennek” nevezte, mivel „cinikus módon arra használja a tragédiákat, hogy a saját népszerűségét növelje”.

lefrancot ügyvédjekéntLefrancot ügyvédjeként

Mary viszont azt állítja, hogy őt „a büntetlenség és a hatalommal való visszaélés elleni küzdelem” motiválja. „Rosszul vagyok attól, hogy az ügyészek a félelemkeltést használják arra, hogy még nagyobb hatalmuk legyen” – mondta a Le Soirnak.

További részletekért kattintson ide.

atv.hu / BBC

Ajánlom

További külföldi híreink