Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-21 20:48:00

Norvégia felfüggesztette a menekültek kitoloncolását

Norvégia egyelőre leállította az Oroszországba történő kitoloncolásokat, mivel Moszkva a legfrissebb információk szerint a visszaküldött szíriai menekülteket hazájukba szállítja, ami ellentmond az európai emberi jogi egyezményeknek - derült ki a norvég bevándorlási hivatalnak az NRK közszolgálati televíziónak egy hétfőn eljuttatott elektronikus leveléből.

Norvégia felfüggesztette a menekültek kitoloncolását
Az orosz-norvég határ. (Fotó: Reuters)

A jövőben csak olyan szíriai menekülteket lehet visszaküldeni, akik valamiféle közvetlen kapcsolattal rendelkeznek Oroszországban. Mintegy ezer menedékkérelmet újra megvizsgálnak a norvég hatóságok.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de a schengeni övezethez tartozik.

Mindamellett tavaly november 26. óta határellenőrzést vezetett be, hogy csökkentse a menekültek beáramlását.

A norvég törvényhozás novemberi döntése értelmében menedékkérelmük vizsgálata nélkül visszaküldték azokat a menekülteket, akik korábban tartózkodási engedéllyel rendelkeztek Oroszországban.

Az 5,1 millió lakosú észak-európai országban tavaly mint harmincezren kértek menekültstátust és összesen 5500 menedékkérő utazott Norvégiába az északi sarkköri orosz határon át. A kormányzó, jobboldali Haladó Párt politikusa, Sylvie Listhaug bevándorlási miniszter ismételten biztonságos országnak minősítette Oroszországot.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink