Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-20 17:50:00

Lebénították a legolvasottabb svéd online újságot

Több órán keresztül összehangolt kibertámadás bénította meg Svédország legolvasottabb újságjainak online kiadását előző este - jelentette be vasárnap a svéd rendőrség.

Jeanette Gustafsdotter, a svéd sajtókiadók szövetségének elnöke szerint "rendkívül veszélyes és komoly" támadásról van szó.


A svéd hatóságok nyomozást indítottak egyelőre ismeretlen elkövető ellen és a titkosszolgálatokat is mozgósították az ügyben.

A támadások miatt helyi idő szerint szombat este nyolctól tizenegyig részben vagy teljesen elérhetetlen volt a Dagens Nyheter című napilap, a Svenska Dagbladet című stockholmi újság, az Expressen című svéd bulvárlap, az Aftonbladet című napilap, a Dagens Industri című üzleti újság, a Sydsvenskan című malmői újság és a Helsingborgs Dagblad című napilap.

A helyi médiában idézett szakértők szerint az internetes oldalak úgynevezett túlterheléses támadás (DDoS) áldozatai lettek. A DDoS (Distributed Denial of Service - megosztott szolgáltatás-megtagadással járó) támadás lényege, hogy vírussal fertőzött számítógépekről olyan nagy tömegű parancsot küldenek a rendszerbe, amelyet az nem tud feldolgozni.

Nem sokkal az első támadást megelőzően egy Twitter-oldalon a következő üzenet jelent meg:


"a következő napokban a hamis propagandát terjesztő svéd kormányt és médiát támadás éri"

. Egy órával később újabb üzenet érkezett a Twitterre: "Tessék, ez történik, amikor hamis propagandát terjesztetek. Az Aftonbladet.se offline". 

A hatóságok közlése szerint a svéd kormányoldalakat nem érintette a támadás.


Anders Ygeman, a skandináv ország belügyminisztere azt mondta, nyugtalanítja a szólásszabadságra mért csapás, ugyanakkor óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától.

Anders Ahlqvist rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott, a hackerek által használt számos IP-cím orosz volt, ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy oroszok hajtották végre a támadásokat.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink