Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-19 15:05:00

A nemzeti stadionnál fel kellett volna robbantania magát Abdeslamnak

Legalábbis ezt állította kihallgatásán a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrorakciók legfőbb gyanúsítottja, akit Brüsszelben pénteken fogtak el. Közben jelezte, elutasítja kiadatását Franciaországnak.

A nemzeti stadionnál fel kellett volna robbantania magát Abdeslamnak

Utóbbit a férfi ügyvédje közölte szombaton a belga fővárosban. Védencét a belga hatóságok szombaton kihallgatták, s hivatalosan is közölték vele őrizetbe vételét. Az ügyvéd szerint egyébként Abdeslam "együttműködik" a belga igazságügyi szervekkel.  

Ha a kiadatás elutasítása ténylegesen megtörténik, az csak annyit jelent, hogy a belga szervek nem tudják gyorsan és egyszerűen átadni a terroristát a francia hatóságoknak, hanem hetekig is eltarthat az eljárás - írja az MTI.

Abdeslamot hamarosan egy fokozottan őrzött börtönbe szállítják a nyugat-belgiumi Brugge városába.

A belga ügyészség közölte, Abdeslam és a vele együtt őrizetbe vett férfi ellen "terrorista gyilkosságban való részvétel" jogcímén emeltek vádat.

A hatóságoknak a 26 éves, marokkói bevándorló családban született és Brüsszelben nevelkedett francia állampolgár a kihallgatás során bevallotta, hogy Párizsban tartózkodott tavaly november 13-án, a terrortámadások elkövetése napján.

A stadionnál robbantott volna

Salah Abdeslam azt állította brüsszeli kihallgatásán, hogy a Stade de France nemzeti stadionnál a támadások estéjén fel akarta robbantani magát, de az utolsó pillanatban visszakozott - mondta szombaton Francois Molins párizsi főügyész.

"Az első nyilatkozatai, amelyeket óvatosan kell kezelni, egy sor kérdést vetnek fel, amelyeket Salah Abdeslamnak meg kell majd magyaráznia"

- hangsúlyozta az ügyész párizsi sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy a terrorista a stadiontól, ahova gépkocsival elvitt két öngyilkos merénylőt, Párizs XVIII. kerületébe hajtott.

Ez utóbbi helyszín annak ellenére szerepelt abban a közleményben, amelyben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet másnap magára vállalta a merényletsorozatot, hogy ott végül nem történt merénylet - számolt be róla az MTI.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, pénteken rendőrök razziáztak Brüsszelben azon a környéken, ahol a héten tűzpárbajt vívtak terroristákkal. A párizsi terrortámadások kitervelőjének ezúttal nem sikerült kicsúsznia a hatóságok kezéből, megsérült a rajtaütés során.

Fokozott elővigyázatosságra intenek

Az Interpol fokozott elővigyázatosságot tanácsol a határokon a 190 tagállamának, miután Salah Abdeslam elfogása arra késztethet minden segítőt, hogy megpróbáljon elmenekülni Belgiumból Európa más országába vagy a kontinensen kívülre - olvasható a lyoni székhelyű rendőri szervezet közleményében.

A merényletek logisztikai megszervezésével gyanúsított Abdeslam több társa még szökésben van.

"Jóllehet még korai megmondani, hogy a nyomozás milyen irányban folytatódik, az Abdeslamhoz köthető személyeket nyugtalaníthatja, hogy tartózkodási helyükre fény derül, és ezért megpróbálhatnak elmenekülni, mielőtt megtalálják őket"

- írta Jürgen Stock, az Interpol főtitkára a közleményben. "Ezért elengedhetetlen az együttműködés (a tagállamok között) és az alapos ellenőrzések (a határokon)" - tette hozzá.

atv.hu

További külföldi híreink