Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-18 17:25:00

Elfogták Salah Abdeslamot

Rendőrök razziáztak azon a környéken, ahol három nappal ezelőtt tűzpárbajt vívtak terroristákkal. A párizsi terrortámadások kitervelőjének ezúttal nem sikerült kicsúsznia a hatóságok kezéből, megsérült a rajtaütés során.

Elfogták Salah Abdeslamot

Ismét házkutatásokat tartottak Brüsszel Molenbeek negyedében, ahol három nappal ezelőtt a rendőrök összetűzésbe keveredtek terroristákkal – írja az RT. Szemtanúk beszámolója szerint az egyenruhások felszólítottak valakit, hogy felemelt kézzel jöjjön ki az épületből, a helyszínen pedig óriási füst gomolygott a rendőrségi gránátok miatt. A rajtaütésnek állítólag egy halálos áldozata és több sérültje van.


Beszámolók szerint a rendőrök megsebesítették és elfogták Salah Abdeslamot, a párizsi terrortámadások 26 éves kitervelőjét.

A szökevény a lábán sérült meg. Theo Francken belga bevándorlásügyi miniszter a Twitteren erősítette meg, hogy elkapták a terroristát, aki négy hónapja volt szökésben. A razzia egyébként mindössze 10 kilométerre zajlott az EU-török-csúcs helyszínétől. A BBC beszámolója szerint Abdeslam elfogása után még két nagy erejű robbanást lehetett hallani a környéken. Az RT közben arról ír, hogy öt másik felfegyverzett terroristát is elfogtak a hatóságok, hárman megsérültek.

A keresett terrorista állítólag a keddi lövöldözés idején is helyszínen volt, akkor azonban sikerült kicsúsznia a hatóságok kezeiből. Az akkori rajtaütés során az Iszlám Állam zászlója mellett nagy mennyiségű lőszert is találtak abban a lakásban, amelynek az ajtaján keresztül egy gépkarabéllyal a rendőrökre lőttek.
    
Mohammed Belkaid, a rendőrségi akció során agyonlőtt algériai férfi szerepelt a francia és a belga hatóságok körözési listáján a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Az 1980-as születésű férfi állítólag pénzt utalt át annak a nőnek, akit a novemberi merényletek után öt nappal agyonlőttek a rendőrök Párizs környékén. A közszolgálati csatorna Salah Abdeslam bűntársaként hivatkozott Mohammed Belkaidra. A párizsi vérfürdőben 130-an vesztették életüket.

Korábban már írtunk arról, hogy Brüsszel Molenbeek negyede már régóta központja a Közel-Keleten harcoló dzsihádistáknak. Itt nevelkedtek, radikalizálódtak vagy fegyverkeztek fel többen is az elmúlt évek legvéresebb merénylői közül. Brüsszelben hivatalosan ugyan nincsenek no-go zónák, ám állítólag már alig van rendőr, aki bemenne a hírhedt negyedbe, leszámítva a nagyszabású razziákat.

Hetekig is húzódhat a kiadatás

A Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam  a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, aki ismerteti vele a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezt követően a belga hatóságok az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan kiadják Franciaországnak. Ehhez azonban a gyanúsítottnak is hozzá kell járulnia, ellenkező esetben hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás.

Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A lap igazságügyi újságírója szerint a feltételezett terrorista életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

atv.hu

További külföldi híreink