Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-17 21:30:00

Fico: elfogadható az EU-török megállapodás-tervezet

Elfogadható a migrációs krízis megoldására összeállított EU-török megállapodás-tervezet Szlovákia számára - nyilatkozta Brüsszelben Robert Fico szlovák kormányfő az Európai Tanács ülésének nyitónapján, csütörtökön.

Fico: elfogadható az EU-török megállapodás-tervezet

- Persze senki sem tudja, mi lesz a csúcs végeredménye, mert gyakran az utolsó pillanatban változnak a dolgok - fogalmazott a szlovák kormányfő, Ahmet Davutoglu török kormányfő március 7-én, váratlanul előterjesztett javaslataira utalva.

Robert Fico leszögezte, ha megállapodás születik a szíriai állampolgárok Törökországból az unióba való áttelepítéséről, azt Szlovákia csak úgy tudja elfogadni, ha önkéntes alapon és nem kötelező kvóták alapján történik az elosztás, valamint ha számuk nem emelkedik a már elfogadott 160 ezer fölé. (A kiszivárgott megállapodás-tervezet eleve önkéntes befogadásról beszél.) 
    
A körvonalazódó menekültügyi megállapodás keretében a legutóbbi, március elején tartott csúcsértekezleten Ankara további pénzügyi támogatást kért az uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását a vele folytatott csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.
    
A törökök ezért cserébe visszafogadnák a megállapodás hatályba lépése után az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A kiszivárgott tervezet ez utóbbi kapcsán 72 ezer szír befogadását említi.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink