Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-14 18:57:00

Fordulat: Putyin elrendelte csapatainak kivonását Szíriából

Az állami televízió nyilvánossága előtt, az orosz védelmi és külügyminiszter jelenlétében nyilatkozó Putyin megítélése szerint az orosz katonai beavatkozás nagyrészt elérte célját Szíriában.

Fordulat: Putyin elrendelte csapatainak kivonását Szíriából

Az állami televízió nyilvánossága előtt, Szergej Sojgu orosz védelmi és Szergej Lavrov külügyminiszter jelenlétében nyilatkozó Putyin megítélése szerint a több mint öt hónappal ezelőtt megkezdett orosz katonai beavatkozás egészében elérte célját Szíriában.

Az elnök szavai szerint a csapatkivonásnak kedden kell megkezdődnie. Vlagyimir Putyin egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében.

Az elnök szavai szerint a csapatkivonásnak kedden kell megkezdődnie. Vlagyimir Putyin egyúttal elrendelte, hogy Oroszország vállaljon intenzívebb szerepet a békefolyamatban a szíriai konfliktus lezárása érdekében. "Katonáink hatékony munkája megteremtette a békefolyamat megteremtésének feltételeit" - mondta. "Úgy gondolom, hogy a védelmi minisztérium és az orosz fegyveres erők elé kitűzött feladat, az egészét tekintve, megvalósult. Az orosz haderő részvétele mellett a szíriai fegyveres erők és a hazafias szíriai erők képesek voltak alapvető fordulatot elérni a nemzetközi terrorizmus elleni harcban és magukhoz ragadták a kezdeményezést szinte minden vonatkozásban" - tette hozzá.


Az orosz elnök szerint a lépésnek ösztönzően kell hatnia a szíriai politikai párbeszédre. Kijelentette, hogy a döntéssel kapcsolatban telefonon egyeztetett Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Ezt megerősítette Dmitrij Peszkov orosz külügyi szóvivő. A szír elnök egyetértett Putyin lépésével és megköszönte az orosz beavatkozást - írja az RT.

Putyin ugyanakkor leszögezte, hogy a Latakia tartománybeli Hmejmimben lévő orosz légi bázis és a tartuszi kikötőben működő orosz haditengerészeti létesítmény folytatja tevékenységét. Az orosz elnöki bejelentés a csapatkivonás ütemezére nem terjedt ki.

A Kreml a bejelentést arra a napra időzítette, amikor Genfben újrakezdődtek a szíriai polgárháborúban szembenálló felek között (a tűzszünetből kizárt iszlamista terrorszervezetek kivételével), az ENSZ égisze alatt folytatott tárgyalások.


Megkezdődtek Genfben a szíriai béketárgyalások újabb fordulója

A szíriai kormány "A politikai megoldás alapelemei" címmel egy dokumentumot terjesztett Staffan de Mistura elé - erről a szíriai kormányküldöttség vezetője számolt be újságíróknak a tárgyalások megkezdése után. Bassár Dzsaafari leszögezte, hogy delegációja "szíriaiként szíriai vezetés alatt, külföldi beavatkozás és előfeltételek nélkül" akar tárgyalni. Mint mondta, bármelyik fél, aki ezt megkérdőjelezi, "megpróbálja szabotálni ezt a tárgyalási fordulót". Dzsaafari hangsúlyozta, hogy "pozitív és építő jellegű" találkozója volt a világszervezet különmegbízottjával.

De Mistura a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a hétfői előkészítő értekezlet után legközelebb szerdán egyeztet a szíriai kormánnyal a lényegi kérdésekről. A kormány és az ellenzéki tárgyalók közötti nyilvánvaló szakadékot firtató kérdésre válaszolva az olasz-svéd diplomata azt felelte, hogy a béketárgyalások mindig erőteljes szólamokkal indulnak. A világszervezet megbízottja kedden a szíriai ellenzék képviselőivel találkozik.

Miközben a szíriai kormány tárgyalni sem akar a polgárháború sújtotta közel-keleti ország vezetőjének jövőjéről, az ellenzék minden olyan megoldást elutasít, amely a szíriai elnököt hatalmon tartaná. 

Az ellenzéki küldöttség első számú tárgyalójának számító Mohamed Allús hétfőn egyenesen azt mondta a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Aszad ellen eljárást kell indítani és aztán ki kell őt végezni. A fő szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője szerint Aszad esetében nem a szíriaiak "halhatatlan vezetőjéről" van szó. Az elnöknek minden egyes szíriaiért, akit megölt, bíróság előtt kell felelnie - tette hozzá Allús, aki az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoportnak számító Dzsais al-Iszlámnak a képviselője. A csoportot a szíriai vezetés és Oroszország is terrorszervezetnek tekinti.

staffan de misturaStaffan de Mistura

A hétfőn újraindult genfi tárgyalásokat a tervek szerint március 24-én fejezik be, mintegy egyhetes szünet után pedig egy újabb kéthetes tárgyalási szakaszt, illetve azt követően egy harmadikat is tartanak. Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a rákövetkező 12 hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani.

Szíriában jelenleg február 27. óta tűzszünet van érvényben egy orosz-amerikai megállapodás értelmében.
A szíriai rezsim és az ellenzéki szervezetek képviselői közötti közvetett béketárgyalások első fordulóját február elején, pár nappal a konferencia kezdete után felfüggesztették, mivel a szíriai harci cselekmények fokozódtak a tárgyalások idején.

atv.hu

További külföldi híreink