Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-14 08:09:00

Az iszlám fiai: agymosott új generáció

A nácikhoz hasonló módszerekkel képzi ki gyerekkatonáit az Iszlám Állam – derül ki egy, a napokban közzétett jelentésből. A dzsihádista szervezet nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére: a gyerekeket, akik természetesen a Korán tanításaiban is elmélyednek, egészen fiatalon hozzászoktatják az erőszakhoz és a brutalitáshoz. Ezt az új generációt az iszlamista harcosok „jobbnak és tisztábbnak” tartják, mert „nem fertőzték meg őket a világi értékek”. A Hetek cikke.

Az iszlám fiai: agymosott új generáció

„Fityan al-Islam” vagyis az „Iszlám Fiai” néven létezik már az Iszlám Állam ifjúsági szárnya, amely leginkább a náci Németország Hitlerjugendjéhez hasonlítható. A londoni Quilliam kutatóközpont jelentése szerint a dzsihádista szervezet – a nácikhoz hasonlóan – felismerte a nevelésben rejlő lehetõségeket, ezért az általa meghódított területeken, Szíriában és Irakban az elsők között vonta ellenőrzése alá az oktatási rendszert.

Becslések szerint mintegy 6 millióan élhetnek az iszlamisták uralma alatt, a kalifátusnak kikiáltott térségben.

A gyerekeket ezeken a területeken már egészen kis koruktól kezdve egy szélsőségességen alapuló oktatási rendszerbe kényszerítik bele, amely tulajdonképpen arra készíti fel őket, hogy terroristák legyenek.

Az iskolákban, illetve kiképzőtáborokban folyó oktatásban, nevelésben egyértelmûen fellelhetőek a náci Németország módszerei. A beszámoló szerzői úgy vélik, a nácik által használt koncepciók tökéletesen alkalmazhatónak bizonyultak az Iszlám Állam számára.

Brutális iskola sajátos tantárgyakkal

Az iszlamista csoport fontos célkitûzése, hogy kinevelje a mudzsahedinek második generációját is, amivel utánpótlását biztosítani tudja. Nem mellékes az a szempont sem, hogy

ezt az új nemzedéket erősebbnek és tisztábbnak tartja, mert nem voltak kitéve „világi értékek” hatásainak, ahogy ez a jelenlegi harcosaikra jellemző, akik közül sokan szekuláris társadalmakból érkeztek, ezekben nőttek fel.

Így ez a jövő nemzedéke „tisztán” az iszlamista ideológiát szívhatja magába születésétől vagy egészen kicsi korától kezdve. A terroristák ezért nagyobb potenciált látnak bennük, azt remélve, hogy hatékonyabban fognak harcolni a dzsihádban.

A nevelés már az iskolákban megkezdődik, és a kiképzőtáborokban még intenzívebben folytatódik. A kisfiúknak az Iszlám Állam szigorú tantervét tanítják, amelyből a rajzot, a filozófiát és a társadalomtudományokat eltávolították, mondván, hogy azok az „ateizmus módszertanai”.

Koránverseket kell memorizálniuk, és dzsihádista képzésen is részt vesznek, amelynek során megismerkednek többek között a lövészettel, a fegyverekkel és a harcmûvészetekkel.

Teljes érzéketlenség

A 10-15 éves fiúknak a kiképzőtáborokban az iszlám törvénykezést, a saríát is el kell sajátítaniuk. Emellett arra nevelik őket, hogy érzéketlenek legyenek az erőszakkal szemben. Ezért nyilvános kivégzéseket vagy az Iszlám Állam kegyetlenkedéseiről szóló videókat kell végignézniük, a kisebbek pedig játékfegyvereket kapnak, hogy azokkal játsszanak. Többeket kémeknek, tanítóknak, katonáknak, kivégzőknek és öngyilkos merénylőknek képeznek ki. A „kalifátus gyöngyeinek” nevezett lányokat pedig elfátyolozva otthon tartják, és arra készítik fel, hogy szolgálják ki a férfiakat.

A jelentésből az is kiderül, hogy az Iszlám Állam a „toborzás” során gyakran alkalmaz kényszerítést – a gyerekeket a legtöbb esetben elrabolják.

Az ENSZ egyik illetékes testületének becslései szerint nyolc-kilencszáz 9 és 15 év közötti gyereket vihetett el erőszakkal otthonából a dzsihádista szervezet. A terrorcsoport elő­szere­tettel használja a megfélemlítés eszközét is utánpótlásának biztosításához. A kalifátus területén közleményeket ad ki a médiában, amelyben arra figyelmeztet, hogy azokat a gyerekeket, akik nem hajlandóak az Iszlám Állam parancsainak eleget tenni, megkorbácsolhatják, megkínozhatják vagy megerőszakol­hatják.

Fontos propagandaeszközök

A Quilliam kutatói arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyerekek szerves részét képezik az iszlamista szervezet propagandagépezetének. Tavaly augusztus 1-je és idén február 9-e között összesen 254 olyan eseménye vagy közleménye volt az Iszlám Államnak, amelyben gyerekek képei is megjelentek. A kiskorúakat arra is felhasználják, hogy elfogadottá és megszokottá tegyék a kegyetlenkedéseket.

Ennek érdekében arra biztatják a gyerekeket, hogy levágott fejeket tartsanak a kezükben, vagy azokkal focizzanak.

Csak az elmúlt fél év során 12 kiskorú gyilkost mutattak be. Egy legutóbbi videofelvételen például egy 4 éves brit fiú látható, aki úgy tûnik, hogy mûködésbe hoz egy autóba rejtett pokolgépet, amivel végzett a jármûben ülő négy emberrel, akiket kémkedéssel vádoltak.

A Nyugat joggal aggódhat, mihez kezd majd ezzel az agymosott, brutalitások közepette felnövő és gyilkolásra kiképzett új generációval. A beszámoló készítői egy bizottság felállítását szorgalmazzák, amely arra összpontosítana, hogy távol tartsa a jövő nemzedékeit a radikalizálódástól és az erőszaktól. Kérdéses azonban, hogy a gyakorlatban ez megvalósul-e, és hogy mennyire lesz hatékony.

Hetek / Németh Csillag

Ajánlom

További külföldi híreink