Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-12 07:45:00

Trump: Sikerre ítélt zseni vagy elefánt a porcelánboltban?

Egyre valószínűbb, hogy Donald Trump lesz a republikánusok jelöltje az amerikai elnökválasztáson. A szókimondó milliárdos ellentmondásos figura. Neve Amerikában a siker és a luxus szinonimája, kritikusai szerint azonban a családi örökség nélkül nem sokra vitte volna, ráadásul attól sem riad vissza, hogy a maffiával üzleteljen. Kicsoda valójában Donald Trump? A Hetek cikke.

Trump: Sikerre ítélt zseni vagy elefánt a porcelánboltban?

A republikánusok legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa nem sok politikai tapasztalattal rendelkezik – ám a washingtoni elitellenes közhangulatban ez előnyére válhat. Kívülállóként érkezett a versenybe, nincs hagyományosan elköteleződve egyetlen lobbicsoport felé sem.

Demokratákat és republikánusokat egyaránt támogatott már. Nagyon gazdag, ő maga finanszírozza a kampányát. Ilyen módon a függetlenségét (és ami legalább ennyire fontos, annak látszatát) meg tudja őrizni.

Neve a siker, az eredményesség szinonimája az USA-ban. Ez az ember elnökként is megoldásokat fog szállítani

– vélik sokan. Trump erőteljes személyiség és karizmatikus szónok, aki utál veszíteni.

Nem akar politikailag korrektnek látszani – radikálisan fogalmaz, és hajlandó bárkivel konfrontálni. Az embereket foglalkoztató sarkalatos kérdésekről világosan beszél. Populista, olykor személyeskedik, és nagyon szereti sokkolni a médiát – így tud sokszor a hírek középpontjában maradni.

Belpolitika, külpolitika

Határozott fellépést sürget az illegális bevándorlással szemben, ezért falat építene a mexikói határ mentén. Nagy és erős, az elrettentés erejével bíró hadseregben gondolkozik. Támogatja az amerikaiak fegyverviseléshez való jogát. Határozottan abortuszellenes. Vissza akarja szorítani a kínai befolyást – különadóval sújtaná a kínai termékeket. Melegházasság-ellenes, szerinte ezt a kérdést az államok szintjén kellett volna kezelni. A halálbüntetést támogatja, szerinte a gyilkosok életben tartása civilizálatlan dolog. A muszlimok bevándorlását radikálisan korlátozná, az iszlám hitû bevándorlókról adatbázist vezetne. Az amerikai mecsetekben elhangzottakat szerinte ellenőrizni kellene.

A szíriai bevándorlók befogadását kockázatos lépésnek tartaná, inkább Szírián belül hozna létre egy, a civilek számára biztonságos zónát. Az Iszlám Állam elleni harc­hoz szárazföldi erőket is bevetne. Oroszországgal jó kapcsolatot akar kiépíteni, szerinte ő elérné, hogy Putyin tisztelje Amerikát. Iránt még több szankcióval sújtaná, az iráni atomprogramot mindenáron megállítaná. Izraelnek, „az Egyesült Államok elsüllyeszthetetlen közel-keleti anyahajójának” még több támogatást nyújtana. Szükségesnek tartja a kemény vallatási módszerek használatát a terrorizmusellenes küzdelemben. Fel akarja készíteni Amerikát egy biológiai terrortámadással szembeni védekezésre.

A celeb üzletember

Liberális és fényûző életmódját évtizedek óta követi nyomon a bulvársajtó. Háromszor nősült, két alkalommal modellt, egyszer színésznőt vett feleségül. Minden vágya lett volna Diana hercegnővel összejönni – egykor drága virágcsokrokkal bombázta az angol hírességet. Trump egy 100 millió dollárt (30 milliárd forintot) érő lakásban él New Yorkban. Az otthona padlója arany- és gyémántborítású, korábban egy 58 hálószobás floridai villában élt.

A magánrepülője 100 millió dollárt ér, a helikoptere 7 milliót – mindkettő belseje rengeteg arannyal van borítva. Riválisai ugyanakkor sokszor támadták az ingatlanmágnást üzleti múltja miatt.

Trump a gazdasági szféra nagyágyúja, az üzleti siker és önmegvalósítás követendő példaképe? Vagy egy exhibicionista reality-sztár, aki csak hatalmas örökölt vagyonának segítségével tudott létrehozni vállalkozásokat, többnyire kevés sikerrel? Az igazság valahol a kettő között lehet – állapítja meg elemző cikkében a The Washington Post.

donald az édesapjávalDonald az édesapjával

Az ingatlankirály

Trump nagyszülei Németországból emigráltak Amerikába 1900-ban. Nagyapja aranymûves volt, és egy bordélyházat is üzemeltetett. Édesapja, Frederick volt az, aki a német Drumpf családnevet Trumpra angolosította. Donald Trump sokáig azt állította, hogy a családja svéd származású, de később elismerte, hogy német – vélhetően úgy érezte, német származása miatt nehezebb lett volna a jelentős számú zsidó lakossággal rendelkező New Yorkban érvényesülnie.

Fred Trump 22 évesen kezdte építőipari és szupermarketvállalkozását New Yorkban. A vállalkozások nagyon sikeresek lettek, a cég átvészelte a nagy gazdasági válság éveit is. Az üzletember a második világháborúban állami megrendelésre laktanyákat épített. A háború utáni években pedig hatalmas lakóépületeket húzott fel New York külvárosi részein, ahol később a több tízezer bérlakás üzemeltetését is a cége látta el.

Fred Trump vagyonát élete végén mintegy 300 millió dollárra becsülték.

Donald, az apjához hasonlóan, 22 évesen csatlakozott a cégcsoporthoz. Hat évvel később ő lett a cég elnök-vezérigazgatója. Apja kapcsolatrendszerére építve a belvárosban replikázta a sikeres külvárosi modellt. Fred hitelképessége miatt volt például olyan 60 millió dolláros fejlesztés, amelyet a bankok teljes egészében megfinanszíroztak Donaldnek. New Yorkban hatalmas felhőkarcolók és bennük több százezer négyzetméternyi ingatlan van most is a Trump-cégcsoport tulajdonában. Érdekes, de Trump még így sem jutott be New York 10 legnagyobb ingatlan­fejlesztője közé.

Trump-tornyok

Trump jelenleg 515 cégben érdekelt, de leginkább ingatlanos tevékenységéről ismert. Amerika-szerte ikonikus felhőkarcolók hirdetik Trump nevét – bár ezek közül számos épületben nincs tulajdonrésze, csupán a brandet adta a projektekhez.

Donald Trump tulajdonában áll viszont a 202 méter magas, 58 emeletes Trump Tower (Trump Torony) New York központjában, Manhattanben.

Trumpot megvádolták azzal, hogy a maffia tulajdonában levő cégekkel is dolgoztatott, illetve az építkezésen dolgozó 200 lengyel bevándorló nem volt bejelentve. Az üzletember azzal védekezett, hogy nem tudott a cégek maffiakapcsolatairól, hozzátéve, hogy „hihetetlenül jól végezték el a munkát”. Az épület korábbi és jelenlegi lakói közé tartozik Bruce Willis, Cristiano Ronaldo, de az egykori haiti diktátor, Bady Doc Duvalier is.

A felhőkarcolóban kialakított stúdióban filmezték a The Apprentice (A gyakornok) címû reality-sorozatot, amelynek vezetője 14 évadon keresztül maga Trump volt.

A milliárdos minden epizódban egy versenyzőt erélyes „Ki van rúgva!” felkiáltással ejtett ki. A nyertes viszont egyéves munkaszerződést kapott Trump cégbirodalmában, 250 000 dolláros éves fizetéssel. Az üzletember politikai ambíciói miatt a legújabb évad mûsorvezetőjének Arnold Schwarzeneggert választották.

A Trump-brand

Az évek során az üzletember sikeresen építette fel a saját nevével fémjelzett Trump-brandet, mint a minőség, a luxus megtestesítőjét.

Nevét hordozza ingatlaniroda, kávé, étterem, energiaital, utazási weboldal, férfi parfüm, ruhamárka, palackozott víz, golfpályák, társasjáték, légitársaság, de vodka és csokoládé is.

Hírnevének köszönhetően a milliárdos némelyik előadásáért 1,5 millió dollárt is fizettek.

Trump 2011 óta a tőzsdén is megjelent. 2014-re több mint 10 millió dollárt keresett Bank of America- és Facebook-részvényeinek eladásából.

A milliárdos próbálkozott amerikaifoci-csapat vásárlással és felfuttatással is, de ebben nem volt sikeres. Egyszer még Mike Tyson bokszoló pénzügyi tanácsadójaként is megjelent, illetve az egyik bokszmeccs kommentátora is volt. Trump közel húsz éven keresztül volt tulajdonosa részben vagy egészben több szépségkirálynő-versenynek (Miss USA, Miss Universe, Miss Teen USA).

A Business Week magazin szintén górcső alá vette Trump 40 éves üzleti teljesítményét. 1978-ban Donald Trump vagyonát 100 millió dollárra becsülték. Ha ezt a pénzt egy hagyományos, az S&P 500 tőzsdeindexhez kötött kamatozású nyugdíjalapba helyezte volna el, akkor ma 6 milliárd dollárja lenne – vélekedik a kritikus hangvételû cikk. Ehhez képest

Trump jelenlegi vagyonát maximum 4,1 milliárd dollárra becsüli a tekintélyes Forbes gazdasági magazin.

A National Review konzervatív lap tavaly provokatív kihívás elé állította Trumpot: ha egy független könyvvizsgáló iroda kimutatja, hogy gyarapította az apja örökségét, akkor az újság százezer dollárt adományoz egy Trump által preferált karitatív szervezetnek. Az üzletember nem reagált a kihívásra.

„Trump nagyon ért az ingatlanokhoz, de más dolgokhoz már nem annyira” – állítja Michael D’Antonio, aki nemrég írt életrajzi könyvet Trumpról, akinek a kaszinó-projektjei voltak a legkevésbé sikeresnek mondható befektetései. Négy ilyen vállalkozása is csődbe ment, az egyik eljárás során majdnem elvesztette teljes vagyonát. 1991-ben Trump kénytelen volt eladni a 80 méteres jachtját, és hozzá kellett járulnia a személyes kiadásainak korlátozásához is.

Egy hatósági vizsgálat nemrégiben rámutatott, hogy 15 Trumphoz kapcsolódó cég összesen 270 millió dollárral tartozik bankoknak. Persze egy ekkora tartozás eltörpül a félezer Trump-cég, illetve a milliárdos saját vagyonához képest.

Pátkai Mihály / Hetek

További külföldi híreink