Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-11 19:33:00

Bulgária is a kerítés építését fontolgatja

Bulgária kerítés építését fontolgatja a görög határon is, megelőzendő, hogy a migránsok a balkáni útvonal lezárását követően bolgár területen keresztül próbáljanak Nyugat-Európába jutni.

Bulgária is a kerítés építését fontolgatja

A bolgár védelmi minisztérium szükség esetén azonnal készen áll kerítést emelni a Görögországgal közös határon - közölte Nikolaj Nencsev, a bolgár védelmi tárca vezetője az állami televízióban pénteken.

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját vezényelte korábban a görög határra. Bojko Boriszov bolgár kormányfő szerint hamarosan további 500 katona csatlakozhat hozzájuk.

"Jelenleg azonban nem tartanak migránsok a bolgár határ felé" - hangsúlyozta Nencsev. Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai

jelenleg azon fáradoznak, hogy további 130 kilométerrel meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon.

Szófia eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.


Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Hans Peter Doskozil védelmi miniszter szombaton rövid látogatásra Bulgáriába repül. A két osztrák miniszter a bolgár miniszterelnökkel készül találkozni. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint arról fognak tárgyalni, hogyan lehetne Bulgáriát támogatni abban, hogy megakadályozza a migránsútvonal áthelyeződését.  

"Önmagában kevés lezárni a balkáni útvonalat.

Nem akarunk részleges, helyi megoldást, amely azzal járna, hogy a tömeges bevándorlási útvonalak más európai államokba helyeződnének át" - írta az osztrák belügyminiszter pénteki közleményében.

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet annak hatására, hogy megerősítették a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezetett Nyugat-Európába.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink