Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-09 17:06:00

Fulladás, irritáció: Vegyi fegyverrel támad az Iszlám Állam

Mérgező anyagokat vetett be az Iszlám Állam, miközben egy észak-iraki települést bombázott. Az esetről a helyi kormányzó számolt be a Reutersnek.

"Mérgező anyagok voltak a lövedékekben. Nem tudjuk pontosan, hogy mik" - nyilatkozta Kirkuk tartomány kormányzója Najmuddin Kareem a riportereknek. A dzsihadisták Taza községét kedden támadták meg. 

A támadás következtében több mint 40 ember kezdett el fulladozni, többeknek a bőre is durván viszketni kezdett miután a siíta türkmének által lakott településen ágyúlövedékek robbantak fel, amelyekben "mérgező anyagok" voltak. A térség kurd fennhatóság alatt áll. 

Az egészségügyi szakértők információi szerint senki sem halt meg a támadások során, a 40 emberből 5-en maradtak kórházban. 

A kilőtt 24 lövedéket és rakétát az Iszlám Állam katonái lőtték ki a közeli Basír térségéből. Egy nappal korábban az iszlamista ellenzéki harcosok sárga foszfort használtak a szíriai Aleppó közelében történt kémiai támadás során. 

Elfogták az Iszlám Állam vegyifegyver-mérnökét

Elfogták amerikai különleges egységek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fő vegyifegyver-mérnökét egy rajtaütésben a múlt hónapban Irakban - közölte két iraki biztonsági illetékes szerdán.

A névtelenül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Szlímán Dáúd al-Afari korábban Szaddám Huszein volt iraki diktátor hadiiparának fejlesztéséért felelős hivatalában dolgozott, amely vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott. Szerintük elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős - nemrég létrehozott - ágazatát.


    
A szélsőségesek vegyifegyver-szakértőjét az IÁ kezén lévő Moszultól mintegy 45 kilométerre nyugatra, Tal Afarnál fogták el. További részleteket azonban nem közöltek az akcióról.
    
Az illetékesek személyesen ismerik a szóban forgó férfit, és közvetlen információkkal rendelkeznek az iszlamisták vegyi fegyver programjáról.
    
Az Egyesült Államok tisztségviselői nem erősítették meg az értesülést a szélsőséges elfogásáról.

Már két hónapja támadják a vegyi fegyverarzenált
    
A Washington vezette koalíció mintegy két hónapja célzottan támadja - légicsapásokkal és a földön tevékenykedő különleges egységekkel - az IÁ vegyi fegyver infrastruktúráját - közölték ugyancsak névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági források és egy nyugati biztonsági illetékes Bagdadban. A légicsapások a laboratóriumokat és berendezéseket célozzák, míg a földön további  műveleteket terveznek az iszlamisták vegyifegyver-szakértői ellen - tették hozzá.
    
Az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki. Feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján - mondták a biztonsági illetékesek.
    
A szakértők úgy vélik, hogy az IÁ mustárgázt állított elő és vetett be Szíriában és Irakban is.

atv.hu / RT / MTI

További külföldi híreink