Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-07 20:10:00

Orbán vétózott: Félbeszakadt az EU-csúcs

Megszakadt az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója hétfő este - erősítette meg az Európai Tanács elnökének szóvivője. Az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán - tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este.

Ugyanakkor a legfrisebb hírekből kiderült, hogy maga a csúcsértekezlet még folytatódik, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak. Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy

a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot. Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Az Index helyszíni forrásokra hivatkozva arról ír, hogy nem Orbán Viktor volt az egyetlen, aki kifogást emelt egy új javaslatcsomag ellen, amely kora délután került a kormányfők elé.

„Orbán Viktor csak az egyike azoknak a vezetőknek, akiknek komoly fenntartásai vannak a tervezettel kapcsolatban.

Újabb török EU-csatlakozási fejezetek megnyitása ellen például Görögország is tiltakozott. Nincs döntési helyzet, az új javaslatok miatt a legtöbb vezetőnek otthon jóvá kell hagyatnia az új megállapodást” – mondta egy tanácsi diplomata.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője azt közölte a Twitteren, hogy a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak, és utána folytatják a tanácskozást. Ami biztos, hogy a résztvevők jelenleg szűkebb körű egyeztetéseket folytatnak.

„Nagyon rossz gondolatnak tartjuk az ilyen típusú elképzelést” – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV Híradóban, hozzátéve: rendkívül intenzív tárgyalások folytak, a legutolsó pillanatban került a javaslat az asztalra.

A tagállamok vezetői egymással tárgyalnak tovább – nyilatkozta Valki László nemzetközi jogász az ATV Híradóban.

Egy EU-tisztségviselő szerint az uniós tagállamok vezetői nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről, s a következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán - jelentette a Reuters hírügynökség hétfő este.

Törökország további 3 milliárd eurót kér

Az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő, időközben kiszivárgott megállapodástervezet értelmében Ankara ezért és más lépésekért cserében ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező, s menedékjogot nem kapott migránsok mindegyikét.

Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból

- olvasható a dokumentumban. Az áttelepítések költségeit az Európai Unió fedezné.

A tervezet szerint az unió teljesen kitelepítené a menekülteket a görög szigetekről, és csak azokat toloncolná vissza Törökországba, akik egy meghatározott dátum után érkeztek.

a török-eu csúcs résztvevői. (fotó: reuters)A török-eu csúcs résztvevői. (Fotó: Reuters)
Törökország a kitoloncolások és az azokat követő áttelepítések hatékonyságának növelése érdekében szorosan együttműködne az Európai Unió hatóságaival és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával, valamint szakértőket állomásoztatna több görög szigeten. Utóbbira az athéni kormány jóváhagyásával kerülne sor.

Az unió a megállapodástervezet értelmében megduplázná a Törökországnak nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét és legkésőbb júliusig eltörölné a vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben.

A dokumentumban emellett arra is kitértek, hogy a felek havonta közösen értékelnék a török uniós csatlakozási folyamat előrehaladását.

Az uniós vezetők és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök közötti munkaebéd már véget ért Brüsszelben. Az EU-tagországok állam- és kormányfői jelenleg a tervezetről vitatkoznak, és noha ez eredetileg nem szerepelt a tervekben, ezt követően este ismét összeülnek Davutogluval. Uniós források szerint az eredeti tervtől azért tértek el, mert Davutoglu a munkaebéden új javaslattal állt elő, amelynek értelmében Törökország az eddiginél többet vállalna a migránsválság megoldása érdekében, de azért az eddiginél több dolgot kér az uniótól.

ahmet davutoglu török miniszterelnök és jens stoltenberg nato-főtitkár közös sajtótájékoztatója. (fotó: reuters)Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közös sajtótájékoztatója. (Fotó: Reuters)
Az Európai Unió és Törökország közötti csúcstalálkozó résztvevői eredetileg a migrációs hullám megfékezéséről az ankarai kormány és az uniós tagországok vezetői között novemberben létrejött egyezmény végrehajtásáról terveztek tárgyalni elsősorban. Az akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen és visszafogadja az unióból kitoloncolt bevándorlókat, cserében az Európai Unió és tagállamai hárommilliárd euróval segítik Törökországot az országban lévő menekültek ellátásában.

Demirtas: Merkel elárulta az európai értékeket

Selahattin Demirtas, a törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párt (HDP) társelnöke a szocialista pártcsoporthoz tartozó vezetőkkel Brüsszelben folytatott hétfői megbeszélését követően, egy sajtótájékoztatóján

Angela Merkel német kancellárt az európai értékek elárulásával vádolta.

Kijelentette, hogy a menekültválság megoldásában való együttműködésért cserébe a német kormány hallgat a török média elnyomásáról és az emberi jogok sorozatos megsértéséről, hogy "ne hergelje fel" Törökországot.

forrás: reutersForrás: Reuters

"Nem vagyunk a menekültkérdésre vonatkozó megállapodás ellen, de nem szabad cserében szemet hunyni az emberi jogok törökországi megsértése felett" - hangsúlyozta Demirtas.

Kiemelte, hogy nem támogatja a menekültek visszaszállítását Törökországba. Az Európai Uniónak inkább a menekültválságot kiváltó konfliktusok megoldásán kellene dolgoznia, hogy mindenki visszatérhessen otthonába - tette hozzá.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink