Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-07 12:53:00

Megkezdődött az EU-csúcs, Orbán egy tapodtat sem enged

Megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen előzetes hírek szerint megvitatják a migrációs válság kezelésének főbb kérdéseit, különös tekintettel az EU-Törökország cselekvési terv végrehajtására. Osman Sert török kormányszóvivő arról számolt be újságírók előtt, hogy a munkaebéden Ahmet Davutoglu miniszterelnök új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban.

Az uniós és török vezetők a migrációs válságot érintő, egy munkaebéd keretében tervezett megbeszélésének középpontjában a novemberben elfogadott EU-Törökország cselekvési terv végrehajtása áll, valamint az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatok felszámolása.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők útnak indulását Európa felé, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Uniós vezetők a hétfői csúcstalálkozó eredményeként a nyugat-balkáni útvonal lezárásának lehetőségéről beszéltek, ugyanakkor Angela Merkel német kancellár az értekezletre érkezésekor kijelentette, hogy ellenzi azt, amely a gyakorlatban a görög-macedón határszakasz lezárását jelentené.

Tusk: Túl sokan érkeznek Görögország felől

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a tavaly kidolgozott cselekvési terv végrehajtásában komoly előrelépések mutatkoznak, ugyanakkor még mindig túl sokan érkeznek Görögországba a török partok felől illegálisan.

Tusk előzetesen beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette: Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Tusk hozzátette: úgy Törökország, mint az unió hisz abban, hogy csökkenteni lehet a nagyarányú bevándorlást azzal, ha Görögországból gyorsan visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlókat.

forrás: reutersForrás: Reuters

Elutalták az első részletet

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja pénteken jelentette be, hogy az unió elfogadta és pozitív mérleget vont Törökország második helyzetjelentéséről a vízumliberalizációs útiterv feltételeinek török végrehajtása tekintetében.

Avramopulousz kitért arra is, hogy az uniós bizottság átutalta Törökországnak a menekültek helyzetének javítását célzó 3 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagból az első, 95 millió eurós részletet.

Az uniós és török vezetők hétfői tárgyalásán a külső határok védelme, a menedékkérők az unión belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésére vonatkozó határozatok, valamint a humanitárius segítségnyújtás is szóba kerül.

Merkel: ez a "legfontosabb csúcstalálkozók egyike"

Az Európai Unió külső határainak védelme és az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges - közölte Angela Merkel az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

A német kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy ellenzi az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárását.

forrás: reutersForrás: Reuters

Angela Merkel a "legfontosabb csúcstalálkozók egyikének" nevezte a mai tanácskozást, és kijelentette, az EU és Törökország közötti egyezmény kulcsfontosságú a migrációs válság megoldásában.

A kancellár hozzátette, nehéz tárgyalásokra számít, mindazonáltal reméli, hogy sikerül megállapodásra jutni.

Davutoglu: Törökország kész az EU tagja lenni

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta újságírók előtt, hogy együtt sikerülni fog megoldani a migrációs válság támasztotta kihívásokat. A hivatalosan munkaebédnek nevezett találkozóra érkezve Davutoglu hangsúlyozta: az, hogy három hónapon belül már a második EU-török csúcstalálkozót tartják Brüsszelben, jól mutatja, hogy mennyire nélkülözhetetlen partnerei egymásnak Törökország és az Európai Unió.

Davutoglu vasárnap négyoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkellel, Mark Ruttével, az unió soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Hollandia kormányfőjével és Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottsági elnökével. Az állítólag hajnali 3 óráig tartó találkozót a török miniszterelnök rendkívül hasznosnak minősítette.

forrás: reutersForrás: Reuters

Ahmet Davutoglu kijelentette: bízik abban, hogy a hétfői csúcstalálkozó fordulópontot jelent majd az EU és Törökország viszonyában.

"Törökország kész együtt dolgozni az EU-val, Törökország kész az EU tagja lenni" - mondta.

"Ez az útvonal lezárult"

Werner Faymann osztrák kancellár kiemelte, hogy a menekültválságot Törökország segítsége nélkül is meg kellene tudni oldani. Kifejtette, világossá kell tenni az embercsempészek számára, hogy nem vezet nyílt út Nyugat-Európába, "ez az útvonal lezárult".

David Cameron brit miniszterelnök elmondta, bár országát nem érinti az Európába irányuló menekültáradat, fontos segíteni a kontinens külső határainak védelmében.

Eközben Stefan Löfven svéd kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak több támogatást kellene nyújtania Görögországnak a menekültválság kezeléséhez.

Rutte: Megfontoltnak kell lennünk

Az unió azt várja Törökországtól, hogy fogadjon vissza minden, nem Szíriából származó menekültet és tegyen meg mindent, hogy partjairól ne induljanak útnak szír menekültek a tagországok felé - mondta Mark Rutte holland kormányfő.

Nagyon fontos, hogy Törökország készen álljon a nem szíriai menekültek visszafogadására - jelentett ki a holland miniszterelnök.
    
A török partokat elhagyó szíriai menekültek számát nullára kell csökkenteni. "Meglátjuk, milyen intézkedéseket lehet tenni ennek érdekében" - tette hozzá az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia miniszterelnöke.
    
Mark Rutte szerint szoros együttműködésre van szükség Törökországgal a migránsáradat csökkenése érdekében, mert véleménye szerint a jobb idő közeledtével a beáramlás újra növekedni fog.
    
Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők elindulását, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.
    
Mark Rutte aláhúzta, hogy fel kell számolni az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatokat is. "Jó esélyt látok az előrelépésre, de megfontoltnak kell lennünk" - fogalmazott a holland miniszterelnök.

forrás: mtiForrás: MTI

Orbán: Szó sem lehet semmiféle áttelepítésről

Az Európai Unió külső határait le kell zárni, a migránsok közvetlen áthelyezéséről pedig szó sem lehet, Magyarország esetében legalábbis semmiképpen - jelentette ki Orbán Viktor hétfőn az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

A brüsszeli tanácskozásra megérkezve a magyar kormányfő hangsúlyozta: "helyre kell állítani a törvényességet, a schengeni megállapodás szó szerinti alkalmazása szükséges", hogy senki nem léphessen be engedély és regisztráció nélkül Európába.

forrás: mtiForrás: MTI
    
Orbán leszögezte, "szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen". Mint mondta, "nincs esély arra, hogy a magyar kormány bármilyen engedményt is tegyen".

Idomeniben aggódnak

Aggodalommal várják az Európai Unió és Törökország közötti, migrációról szóló csúcstalálkozó eredményeit a görög-macedón határon veszteglő bevándorlók, mivel attól tartanak, hogy az uniós csúcs után, lezárulhat a nyugat-balkáni útvonal - számolt be a helyszínről hétfőn az M1 aktuális csatorna tudósítója.

Az Idomeniben tartózkodó mintegy 14 ezer migráns közül vasárnap valamivel több mint háromszáz, hétfőn viszont csupán húsz léphetett át Macedóniába, reggel viszont egy vonat is elindult a macedóniai Gyevgyelijából Szerbia felé, amely főleg szíriai családokat szállított, a 450 utas közül mintegy 260 gyerek volt. A migránsok attól félnek, ez volt az utolsó vonat, amely a görög határtól Nyugat-Európa felé indult.
    
A görög-macedón határon folyamatosan romlik a helyzet - magyarázta az M1 tudósítója -, a bevándorlóknak egyre kevesebb pénzük van, és az élelmiszer, valamint a víz is fogyatkozóban van.


    
Görögország a napokban 14 befogadóközpontot és egy hot spotot állít fel, amelyekben összesen 17 400 embert tudnak elszállásolni. Az első, 4 ezer fő befogadására alkalmas litóhoroni központ napokon belül megnyílhat. (Litóhoron a görög-macedón határtól mintegy száz kilométerre délre, az Égei-tenger közelében található.)
    
A több mint 33 ezer, Görögországban várakozó migráns viszont nem szeretné elhagyni a határ térségét attól tartva, hogy ha eltávolodnak, lemaradhatnak a határnyitásról. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a görög hatóságok hogyan szándékoznak elszállítani az embereket az ország belseje irányába.
    
A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városokból érkeznek.
    
A szigorítások miatt a bevándorlók egyre elkeseredettebbek, újabb és újabb illegális határátlépési kísérleteket tesznek. Vasárnap Macedóniából tehervonattal próbált Szerbiába eljutni egy 51 fős csoport, ám a szerb határőrök hőkamera segítségével leleplezték őket a szerb-macedón határ melletti Presevóban.

Törökország új ötletekkel állt elő, meghosszabbították a tanácskozást

Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban - közölte egy uniós tisztségviselő.

Tájékoztatása szerint Ahmet Davutoglu török miniszterelnök javaslata szerint

Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

Egy uniós diplomata szerint Ankara többet kér a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónál, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri.

a hétfői munkaebéd brüsszelben. (fotó: reuters)A hétfői munkaebéd Brüsszelben. (Fotó: Reuters)
Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják. Ankara eddig csak a területi vizein feltartóztartott (Nyugat-Európába tartó) menedékkérőket fogadta vissza.

Az uniós vezetők hétfőn munkaebéden kezdtek tárgyalni a török miniszterelnökkel, de az EU-tisztségviselő szerint a csúcstalálkozó estig elhúzódik, hogy megpróbáljanak megoldást találni az említett kérdésekben.

Véget ért a munkaebéd, de este folytatódik a tárgyalás

Véget ért az uniós és török vezetők közötti brüsszeli munkaebéd, megkezdődött az EU-tagországok állam- és kormányfőinek tanácskozása - jelentette be hétfő délután Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője. De az uniós országok vezetői az eredeti tervekkel ellentétben este ismét összeülnek Ahmet Davutogluval, miután délután megvitatták az új török javaslatokat. Egyesek szerint éjszakába nyúló tárgyalásokra kell készülni.

atv.hu

További külföldi híreink