Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-06 18:28:00

Hét kilométer hosszú élőlánccal tüntettek a grúzok

Mintegy hét kilométer hosszú élőlánccal tüntettek a grúzok Tbilisziben a helyi kormány és a Gazprom orosz földgázóriás közötti tárgyalások ellen vasárnap.

Az élőlánc az orosz nagykövetséget és a kormány székhelyét kötötte össze.

A legfőbb grúz ellenzéki párt, a Nyugat-barát Egyesült Nemzeti Mozgalom (UNM) szimpatizánsai attól tartanak, hogy az állami kézben lévő Gazprommal való megegyezés kiszolgáltatná az egykori szovjetköztársaságot Moszkvának. 

Azonban a grúz energiaminisztérium szombati bejelentése alapján az ellenzéknek nincs oka az aggodalomra, mivel a kormány elvetette a Gazprom-szerződés tervét, miután Azerbajdzsán jelezte, hajlandó még több földgázt szállítani szomszédjának.

Grúzia emellett a Gazprommal kötött csereszerződés keretében évi 200 millió köbméterre tesz szert az energiahordozóból. A Gazprom tranzitállomásként használja Grúziát Örményország felé, cserébe Tbiliszi lefölözheti az ország területén átfolyó földgáz tíz százalékát.

Az orosz földgázóriás nemrég azt követelte Grúziától, hogy készpénzzel egyenlíthesse ki számláját. Elemzők szerint a Gazprom arra számított, hogy ezzel a lépéssel orosz földgáz vásárlására kényszerítheti Tbiliszit. A vállalat végül feladta tervét, de a két fél még nem írta alá az új barterszerződést.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink