Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-04 20:02:00

Több száz katonát küld Dánia az Iszlám Állam ellen

A dán parlament külügyi bizottsága támogatta pénteken azt a tervet, hogy Dánia nagyobb szerepet vállaljon az Iszlám Állam elleni hadműveletekben, s harci repülőgépeinek újbóli kivezénylése mellett 400 fős katonai kontingenssel vegyen részt az iraki harcokban.

"A kormány fokozni akarja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcot. (...) Ez komoly döntés, dán férfiakat és nőket küldeni a világ konfliktusövezeteibe" - hangsúlyozta Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök a külügyi bizottság támogatásának megszerzése után kiadott nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy a dán harci gépeket egy törökországi bázisra vezénylik, onnan indulnak majd a dzsihadisták elleni szíriai és iraki bevetésekre, a tervezett 400 fős katonai kontingenst pedig - benne egy 60 fős különleges egységgel, valamint támogató alakulatokkal - Irakba telepítik. A kontingensnek része lesz egy C130J típusú szállító repülőgép is.

Dánia 2014 óta hét F-16-os harci géppel támogatta az Egyesült Államok vezette koalíció iraki légicsapásait, de tavaly szeptemberben kivonta gépeit a térségből karbantartásra és hogy a legénység pihenni tudjon.

Egy nappal a november 13-i párizsi terrortámadások után azonban Kristian Jensen külügyminiszter kijelentette, hogy amilyen gyorsan csak lehet, visszaküldik a dán F-16-osokat, s a kormány reméli - mondta -, hogy katonáik egy szélesebb körű mandátummal térhetnek vissza.

A javaslatot április 19-én terjesztik szavazásra a parlament plénuma elé, s jóváhagyás esetén a dán kontingens az év közepétől kapcsolódhat be újra a szíriai és iraki műveletekbe.

"Az Iszlám Állam elleni harc hosszú lesz, és a borzalmas ideológiát valló terrorszervezetet nem lehet kizárólag katonai eszközökkel legyőzni" - hangsúlyozta nyilatkozatában Rasmussen. "Ezért a kormány fokozni fogja erőfeszítéseit polgári vonalon is - a felszabadított térségek stabilizációjában, az IÁ pénzügyi forrásainak elapasztásában valamint a külföldi harcosok csatlakozásának megakadályozásában és az Iszlám Állammal szembeni ellenpropagandában" - fejtette ki.

Mintegy 120 dán katona és műszaki támogatásuk jelenleg is az iraki el-Aszad légitámaszponton szolgál, ahol iraki katonáknak és a kurd biztonsági erők tagjainak kiképzése a feladatuk.

MTI

További külföldi híreink