Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-03 18:04:00

Szándékos emberölés: 15 évet kaphat Pistorius

A dél-afrikai bíróság megtagadta Oscar Pistorius felülvizsgálati kérvényét. A sportolóra 15 év börtön várhat.

Szándékos emberölés: 15 évet kaphat Pistorius

Pistorius ügyében áprilisban hozhatnak ítéletet. A mindkét lábán amputált, de lábprotézissel is kiemelkedő eredményeket elérő atléta 2013. február 14-én saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt.

Pistoriust 2014-ben első fokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Tavaly októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse le.  

pistorius és barátnője, reeva steenkapPistorius és barátnője, Reeva Steenkap

Az ügyészség megfellebbezte az ítéletet, és kitartott amellett, hogy szándékos emberölést követett el. A legfelsőbb fellebbviteli fórum helyt adott a fellebbezésnek, és decemberben jogerősen bűnösösnek találták szándékos emberölés vádjában. Ekkor fordult az alkotmánybírósághoz az ügye felülvizsgálatát kérve.

A dél-afrikai nemzeti vádhatóság most bejelentette, hogy az alkotmánybíróság szerint „teljesen esélytelen”, hogy elfogadják Pistorius fellebbezését. Az ügyészek szerint legalább 15 év börtön vár a sportolóra. 

atv.hu / BBC

További külföldi híreink