Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-03 07:09:00

Erdogan nem tűri a sértegetést, mindenkit lecsukatna

Recep Tayyip Erdogan agresszív módon él azzal a törvénnyel, ami megtiltja a törökök számára az államfő sértegetését. Dohányzóra rendőrt hív, a nőknek kijelöli a helyét, a sötét ügyeket boncolgató tényfeltáró újságírókat börtönbe záratná, de még az egyik leghíresebb török focista is rács mögé kerülhet, Erdogan megsértése ürügyén.

recep tayyip erdoganRecep Tayyip Erdogan

A török igazságügyi miniszter közleménye szerint 2014 óta több mint 1800 esetben indítottak eljárást az elnök, Recep Tayyip Erdogan megsértése miatt. A törvény már korábban is hatályban volt, de Erdogan előtt alig-alig éltek vele. 2014 óta viszont napi szinten akár több ügyet is iktatnak, a török elnök politikájával szemben kritikus újságírók, celebek, sportolók és tizenéves fiatalok sem érezhetik biztonságban magukat.

Erdogan, akit azzal vádolnak, hogy egyre durvábban fordul az autoriter vezetőkre jellemző eszközök felé, még az erélyes kritikát is sértésként fogja fel.


Bekir Bozdag igazságügyi miniszter szerint a tárca 1845 esetben engedett tovább „elnöksértési” ügyeket a bíróságokra. 

Bozdag azzal védte meg az Erdogannal szembeni sértéseket üldöző ügyészséget, hogy az inzultusok között olyan is akad, amit képtelen végigolvasni anélkül, hogy ne érezze magát kínos helyzetben.

Kérdés ugyanakkor, hogy kinek kell kínos helyzetben éreznie magát, amikor olyan ügyek derülnek ki napról napra, hogy a török elnök személyesen perel be újságírókat, vagy rendőrt hív egy tiltott helyen dohányzó emberre.

Erdogan személyesen perel

Múlt heti hír például, hogy a török alkotmánybíróság szerint a hatóságok megsértették a jogait a Cumhuriyet nevű napilap főszerkesztőjének, akit egyik társával együtt még tavaly tartóztattak le. Az alkotmánybíróság szerint azonnal szabadlábra kell helyezni az újságírókat, akiket a török ügyészség azzal vádolt meg, hogy „kémkedtek” és „árulást” követtek el. Ahogy arról beszámoltunk, a török lap még májusban leleplezett egy Szíria felé tartó fegyverszállítmányt, amit az újság értesülései szerint a török titkosszolgálat szervezett. A török elnök személyesen perelte be a főszerkesztőt és életfogytiglani börtönt követelt rájuk.

can dündar, a török cumhuriyet nevű napilap főszerkesztője (fotó: reuters)Can Dündar, a török Cumhuriyet nevű napilap főszerkesztője (Fotó: Reuters)

De azért is bíróság elé állítottak török újságírókat, hogy cikkeket jelentettek meg a korrupcióval megvádolt Erdoganról. Tavaly decemberben például azért indult per három újságíró ellen, mert „tolvajnak” és „gyilkosnak” nevezték az államfőt. Az Isztambulban kezdődött büntetőperben a BirGün című lap vezető szerkesztői kerültek a vádlottak padjára. A lap februárban jelentette meg az Erdogant súlyosan minősítő szalagcímet, amikor a rendszert bíráló tüntetőknek kellett felelniük bíróság előtt hasonló kitételekért. Akár négy évet is kaphatnak.

Senki sincs biztonságban

Erdogan tavalyi hivatalba lépése óta több mint száz eljárás indult a köztársasági elnök megsértésére hivatkozva. Nemrégiben egy ismert szemleírót ítéltek el ezen a címen. Az Európai Unió a minap szóvá tette, hogy Törökországban mind nagyobb nyomás nehezedik a médiára, Ankara azonban visszautasította a szemrehányást.

De nem csupán a rendszer szerint veszélyes tényfeltáró újságíróknak kell tartaniuk a retorzióktól: a sportolók sem érezhetik magukat biztonságban.

Hakan Sükür, minden idők egyik legsikeresebb török labdarúgója is megsértette Recep Tayyip Erdogan török elnököt és fiát, amiért neki is kinézhet 4 év börtön. 


A 44 éves focista, aki korábban maga is a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselője volt, február 15-én Twitter-fiókján tette közzé az ügyészség által sértőnek vélt üzeneteket.

hakan sükürHakan Sükür

Fiatalkorúak sem képeznek kivételt. Ezt bizonyítja annak a 17 esztendős fiúnak az esete, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, szintén Erdogan megsértése miatt. A fiatal fiú állítólag azért került rács mögé, mert az elnököt sértő posztot tett ki a Facebookra. A hatóságok az otthonából állították elő, bár az nem derült ki, hogy miként bukkantak rá a tini posztjára. A tavaly december végén előállított fiút nem engedték ki, hanem előzetes letartóztatásba került. 1-4 évig terjedő szabadságvesztést is kaphat, bár sok esetben felfüggesztett börtönbüntetést szab ki a bíróság.

Az elnök viszont bárkit megsérthet

Miközben az emberek erős korlátozásokkal mondhatják csak el a véleményüket Erdoganról, a török elnök nemegyszer botrányos módon tette helyre az embereket. Erre egy példa például az, amikor arról beszélt, ráadásul egy nőjogi konferencián, hogy szerinte a nők nem is egyenlőek a férfiakkal. „Vallásunk (az iszlám – a szerk.) már meghatározta a nők pozícióját, ez pedig az anyaság” – tette hozzá. A török elnök azzal vádolta meg a nők jogaiért küzdő aktivistákat, hogy „nem értik szerepüket a társadalomban”.

tüntetések madridban. fotó: reutersTüntetések Madridban. Fotó: Reuters

Január végén pedig több értelmiségit is megfenyegetett a török elnök, mert szerinte azok „árulást” követtek el azzal, hogy a kurd felkelők elleni hadműveletek beszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgették egy petícióban. „Szóval azt hiszitek, hogy megkérdőjelezitek a nemzeti egységet, és közben továbbra is kényelmes életet élhettek majd az államtól kapott pénzetekből anélkül, hogy megfizetnétek ennek az árát? Ennek mostantól vége” - jelentette ki a török elnök, szájára véve a jogállam fogalmát is. „Egy jogállamban, mint amilyen Törökország, az úgynevezett értelmiségieknek, akik a nemzeti egységet fenyegetik, nincs joguk ilyen bűnt elkövetni. Nem élveznek védettséget” - szögezte le.

atv.hu 

Ajánlom

További külföldi híreink