Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-02 06:03:00

Szuperkedd: Hillary Clinton és Donald Trump mindent vitt

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump a nagy győztese a "szuperkeddnek", az amerikai előválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomásának. Ő ketten diadalmaskodtak ugyanis azon szövetségi államok többségében, amelyekben előválasztásokat tartottak.

Szinte teljes egészében az előrejelzések váltak valóra: mind Clinton, mind Trump jelentős győzelmet aratott.

A volt külügyminiszter hét államban

- Alabamában, Arkansas-ban, Georgiában, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában - számíthat a delegáltak többségére a nem végleges adatok szerint. Több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában 80 százalékos, Georgiában 72 százalékos, Virginiában 64 százalékos támogatottságnak örvendhetett.

Donald Trump Galéria: Hillary Clinton és Donald Trump a szuperkedd győztese További képek

 
Ellenfele a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott hadjáratban,

Bernie Sanders négy államban nyert,

Vermontban - amelynek ő az egyik szenátora -, Oklahomában, Minnesotában és Colorado államban. Szűkebb hazájában a választók 86 százaléka szavazott Sandersre. A Demokrata Párt az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartott, amelyet Clinton diadalmaskodott.


A republikánusoknál Trump tarolt

A Republikánus Pártban az igazi versengés három politikus között zajlik: Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor között. John Kasich ohiói kormányzóról és Ben Carson sebészprofesszorról alacsony támogatottságuk okán róluk az elemzők máris azt jósolják: hamarosan kiszállnak a választási küzdelemből.

A szuperkeddi megmérettetésen mindenesetre Donald Trump aratta a legtöbb győzelmet. Ted Cruz texasi szenátor három államban nyert

- Oklahomában, Texasban és Colorado államban -, ám Georgiában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansas-ban Donald Trumpé, a politikába kívülről jött üzletemberé lett a győzelem.

a republikánosuk három jelöltje: marco rubio, donald trump és ted cruzA Republikánosuk három jelöltje: Marco Rubio, Donald Trump és Ted Cruz
A nyilatkozatok és elemzések szerint

a leginkább csalódott Marco Rubio volt,

aki az elmúlt napokban többször is agresszív támadást indított Trump ellen, s aki mellé ráadásul felsorakoztak a választási küzdelemből már korábban kilépett Jeb Bush anyagi támogatói, a nagy energetikai és olajvállalatok is.

egy választókörzet szavazóhelysége. (fotó: reuters)Egy választókörzet szavazóhelysége. (Fotó: Reuters)
Mindkét párt jelölőgyűlést tartott még Coloradóban és Minnesotában, valamint a republikánusok Alaszkában és Wyomingban. Coloradóban és Minnesotában a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül Bernie Sanders vermonti szenátor nyert, a republikánus jelölőgyűlésen Minnesotában pedig kivívta első győzelmét Marco Rubio, floridai szenátor. Alaszkában pedig Donald Trump győzelmét vetítik előre.

A szuperkedd eredménye államonként:

Donald Trump (Republikánus): Alabama, Gerogia, Massachusetts, Tennessee, Virginia, Arkansas, Vermont

Ted Cruz (Republikánus): Texas, Oklahoma, Colorado

Marco Rubio (Republikánus): Minnesota

Hillary Clinton (Demokrata): Alabama, Georgia, Tennessee, Virginia, Arkansas, Texas, Massachusetts

Bernie Sanders (Demokrata): Vermont, Oklahoma, Minnesota, ColoradoMeglepetést okoztak az evangéliumi keresztények

Friss felmérések szerint Hillary Clintonnak változatlanul nagyon erős a támogatottsága az afroamerikai közösség és a nők körében, Bernie Sanders pedig továbbra is elsősorban a fiatal nemzedékek körében népszerű. Donald Trump népszerűségének és támogatottságának elemzése még várat magára: hiszen az alacsonyabb iskolázottságú és a magasan képzett amerikaiak körében egyaránt győzelmet aratott, és

ami sokakat meglepett: a szuperkeddi voksolásokon az evangéliumi keresztények táborából is sokan szavaztak rá.

Győzelmi beszédében, majd utána, újságírói kérdésekre adott válaszában Donald Trump többek között új munkahelyek teremtését, a Kínába és Indiába "kiszervezett" munkahelyek visszatelepítését és infrastrukturális beruházásokat ígért, és több lehetőséget az amerikaiaknak. "Ismét naggyá tesszük Amerikát!" - ismételte el mindig hangoztatott szlogenjét.

Győzelmi beszédében Hillary Clinton is több lehetőséget ígért honfitársainak, külön kiemelve az afroamerikai közösségeket.

A "szuperkedden" a demokrata elnökjelölt-aspiránsok a jelöltség megszerzéséhez szükséges támogatás legfeljebb valamivel több mint harmadát söpörhetik be, a republikánus párt esetében viszont a küldöttek csaknem felének szavazata eldől.


atv.hu / MTI

További külföldi híreink