Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-02 08:59:00

Megugrott Merkel népszerűsége

Angela Merkel német kancellár négyéves mélyponton lévő népszerűsége elmozdult, és a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a korábban mért 46 százalék helyett most 54 százalékot mértek.

Megugrott Merkel népszerűsége
Angela Merkel német kancellár. (Fotó: Reuters)

Az eredmény pedig azt jelenti, hogy Merkel óriási politikai bravúrra négy hét alatt 8 százalékot javított.
Sokáig úgy tűnt, hogy Merkel népszerűsége töretlen, amit még a migránsválság sem tud megtépázni, ám az úgynevezett „nyitott kapuk” menekültpolitikája hosszútávon mégis megrengette a kancellár székét.

A legfrissebb felmérés épp időben jött Merkelnek, hiszen két múlva három német tartományban tartanak választásokat. Sokan úgy gondolták, hogy a március 13-i voksolások egy igen szélsőséges pillanatképet mutatnak majd, és bár most csak a tartományi parlamentek képviselőit választják meg, a berlini kormányzatnak is komoly üzenet lesz az eredmény.

Egy másik jó hír is erősítheti Merkel túlélését, hogy legfőbb kritikusainak támogatottsága az utóbbi időben jelentősen zuhant az ARD televízió által mért adatok szerint. Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke például 7 százalékot vesztett, amivel országos szinten csak 38 százalékos bizalmi indexet tudhat magának.

angela merkel legkeményebb kritikusa, horst seehofer.Angela Merkel legkeményebb kritikusa, Horst Seehofer.
A szilveszterkor történt molesztálások felnyitották annak a Németországnak a szemét, ahová messze a legtöbb menekült érkezett az elmúlt egy év során, és beláthatatlan politikai kálvária vette kezdetét. Sokáig úgy tűnt, még az összeurópai ellenállás ellenére is, hogy a német belpolitika megingathatatlan, januárban azonban megbolydult a német pártok támogatottsága.

Abban az esetben, ha Merkel pártja, a CDU szegény eredményeket produkál a márciusi választásokon, akkor ez a kancellár végének kezdetét fogja jelenteni.

Egyes elemzők úgy értelmezik a mostani közvélemény pálfordulását, hogy Merkel személye iránt nem gyengült a bizalom, de abban az esetben mindez azonnal eltűnik, ha a menekültkérdés kerül napirendre.

atv.hu

További külföldi híreink