Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-02 19:04:00

Megvendégelte az izraeli nagykövetet, ezért megfosztották a mandátumától

Megfosztották szerdán a mandátumától azt az egyiptomi képviselőt, aki egy hete vacsorán látta vendégül otthonában Izrael kairói nagykövetét, Haim Korent.

Megvendégelte az izraeli nagykövetet, ezért megfosztották a mandátumától
Taufík Okkása

Egyiptom egyik legvitatottabb személyisége, Taufík Okkása hatalmas felháborodást váltott ki az arab köztársaságban példátlannak számító lépésével. Vasárnap a törvényhozás legidősebb tagja, Ahmed Kámel rátámadt az ülésterembe belépő Okkására és levetett cipőjével ütlegelni kezdte a meglepett képviselő fejét és hátát. 

Okkását a házelnök eredetileg egy parlamenti vizsgálóbizottság elé idézte, amely eltiltotta a médiaszemélyiségből lett honatyát a következő tíz ülésen való részvételtől. A törvényhozók azonban nem voltak megelégedve a szerdán ismertetett ítélettel, és megszavazták Okkása teljes eltiltását.

    
A szavazók mintegy 98 százaléka voksolt a "cionista entitás nagykövetét" vendégül látó politikus mandátumának megvonása mellett a CBC Extra című hírcsatornának betelefonáló képviselők szerint. Hangsúlyozták: hatáskörét túllépve megsértette Egyiptomot, valamint az állami vezetés és a parlamenti házelnök szuverenitását, mivel mindezt engedély nélkül tette.

haim korenHaim Koren
    
Az egyiptomiak az Izraellel 1979-ben kötött békeszerződés, és


a diplomáciai kapcsolatok felvétele ellenére a zsidó államot tartják első számú ellenségüknek egy tavalyi felmérés szerint. Izrael abszolút tabunak számít az egyiptomi közéletben.

    
Maga Okkása is számtalan alkalommal jelentette ki a saját tévécsatornáján esténként sugárzott műsorában, hogy Egyiptom az ország destabilizációját célzó amerikai-cionista összeesküvés áldozata. Ennek megfelelően nagy volt a meglepetés, amikor népszerű műsorában bejelentette, hogy meghívja a nagykövetet, mondván, hogy Egyiptom legégetőbb problémáit kívánja személyesen megoldani.
    
Az al-Jaum asz-Szábe című napilap szerdai címlapján egy montázs látható, amelyen a - most már csak volt - képviselő egy izraeli zászlót lenget, és amely mellett ez olvasható nagy piros betűkkel: bilincset Okkásának!

atv.hu / MTI

Ajánlom

További külföldi híreink