Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-02 20:01:00

Ma sem lett új miniszterelnöke Spanyolországnak

A spanyol parlament nem választotta meg az ország miniszterelnökévé a szocialista párt (PSOE) jelöltjét, Pedro Sáchezt a szerdán Madridban tartott szavazáson.

A politikust saját pártja 90 és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 40 képviselője támogatta a 350 fős kongresszusban. A többi párt összesen 219 nem szavazattal utasította el a jelölt személyét. Megválasztásához abszolút többségre, azaz 176 igen szavazatra lett volna szüksége.

A döntés nem volt váratlan, a pártok álláspontja régóta ismert, és a szavazást megelőző, egész napos parlamenti vita során a frakciók szónokai ismét nyilvánvalóvá tették véleményüket.

Az országot jelenleg irányító konzervatív Néppárt (PP) elutasításának fő indoka, hogy a december 20-i parlamenti választásokat ők nyerték, de nem szereztek kormányzóképes többséget. Hiába kérték fel a szocialistákat egy közös nagykoalíció létrehozására, a baloldali párt nemet mondott. Ezért Mariano Rajoy ügyvezető konzervatív miniszterelnök a parlamenti pártok támogatásának hiányára hivatkozva elutasította VI. Fülöp uralkodó felkérést a kormányalakításra, aki ezután ajánlotta fel a posztot Pedro Sáncheznek.

A baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) kizárólag egy baloldali kormánykoalícióhoz ajánlotta támogatását a szocialistáknak, amelyben ők adhatják a miniszterelnök-helyettest és több tárcavezetőt is. Ebben a felállásban azonban nem látják szívesen a liberális Ciudadanost. Hasonlóan vélekedik az Egyesült Baloldal (IU)nevű párt is.
A Baszk Nacionalista Párt (PNV), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) és a Demokrácia és Szabadság (DiL) azért szavazott nemmel, mert a szocialisták nem támogatják függetlenségi törekvéseiket.

A Kanári-szigeteki Koalíció korábban támogatást ígért Pedro Sáncheznek, ám visszakozott mondván, hogy nem látja stabilnak a leendő kormányt, ezért végül tartózkodott a voksolásnál.

Pedro Sánchez az elmúlt egy hónapban megkísérelte megszerezni a pártok támogatását; minden parlamenti erővel találkozott, de tárgyalásokat csak a Ciudadanos delegációjával illetve a Podemos és az Egyesült Baloldal küldöttségével sikerült elindítania. Miután a Ciudadanos elnökével aláírta a kormányzati megállapodást, a baloldali pártok megszakították a tárgyalásokat.

A szocialista politikus a parlamentben mondott miniszterelnök-jelölti beszédében elismerte, hogy tisztában van a kellő támogatás hiányával, de igyekezett meggyőzni a pártokat. "Miért nem szavazunk együtt arra, amiben egyetértünk?" - tette fel a kérdést és megjegyezte, hogy demokráciában a különbségek a párbeszédre adnak okot, nem pedig a szakításra, és kérte a pártokat, hogy támogató szavazatukkal oldják fel a kialakult patthelyzetet, elindítva ezzel a "változást, amelyet spanyolok milliója vár".

A jogszabályoknak megfelelően a spanyol parlament pénteken ismét összeül és újra szavaznak a szocialista jelöltről, akinek győzelméhez ekkor már elég az egyszerű többség, vagyis a voksolásban résztvevő képviselők többségének támogatása. Ehhez azonban legalább azt el kell érnie, hogy valamely párt vagy pártok tartózkodjanak a szavazásnál.

A jogszabályok értelmében a következő két hónapon belül többször meg lehet kísérelni a jelölt megválasztását, vagy kérni az uralkodót, hogy új jelöltet nevezzen meg. Ha két hónap múlva nincs új kormányfő az ország élén, meg kell ismételni a parlamenti választásokat június 26-án.

MTI

További külföldi híreink