Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-02 19:42:00

A pápa segítségét kérték ausztráliai papok áldozatai

Ferenc pápa segítségét kérték az ausztráliai papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai hétfőn, akik George Pell bíboros, Sydney érsekének meghallgatására érkeztek Rómába. A bíboros videókonferencián válaszol az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottságának kérdéseire.

A Ferenc pápához intézett kézzel írt, egy oldalas levelet Paul Levely, a több mint ötven kiskorú megerőszakolásáért elítélt ausztrál katolikus pap Gerald Ridsdale egyik volt áldozata fogalmazta meg. Paul Levely a sajtónak elmondta, a levél célja nem a "számonkérés" volt.          

"Azt akarjuk csak, hogy az egyház segítsen támogatni és megmenteni azt a számos áldozatot, aki eddig nem szólalt meg, de akinek segítségre van szüksége (...) az egyházfő és az egyház segítségét kérjük, hogy ez ne forduljon többé elő, meg akarjuk védeni a gyermekeinket attól, amit mi szenvedtünk el" - nyilatkozta Paul Levely. Hozzátette, hogy szeretnének Ferenc pápával találkozni, mielőtt visszautaznak Ausztráliába.              

A ma már felnőtt férfi és további tizenhárom egykori áldozat Ausztráliából azért utazott Rómába, hogy részt vegyen George Pell bíboros meghallgatásán.        

A bíboros vasárnaptól, magyar idő szerint minden este tíz órától, egy római szállodából létesített videókonferencián, tanuként válaszol az ausztrál kormány által 2013-ban felállított pedofíliaellenes bizottság kérdéseire, amelyek a szigetországban papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélést érintik.          

Az áldozatok ugyanabban a római szállodában, de egy másik teremből hallgatják George Pell bíborosnak a bizottságot vezető bíró kérdéseire adott válaszait. Elmondásuk szerint "nem hihetők" George Pell kijelentései, miszerint nem tudott a paptársai által elkövetett visszaélésekről. A bíboros ugyanakkor elismerte, hogy a katolikus egyház a hívőknek hatalmas csalódást okozott a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében.          
A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.        

Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

MTI

További külföldi híreink