Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-01 19:12:00

Új, sivatagi hadműveletet indított Irak az Iszlám Állam ellen

Az iraki hadsereg és velük szövetséges síita milíciák kedden új offenzívát indítottak, hogy az Iszlám Államtól visszafoglaljanak kulcsfontosságú területeket a Bagdadtól északnyugatra lévő sivatagos térségben, illetve elvágják az iszlamisták utánpótlási útvonalait a nyugati Anbár tartomány és az észak-iraki Moszul városa között.

Új, sivatagi hadműveletet indított Irak az Iszlám Állam ellen

Az Iszlám Állam a 2014 nyarán indított villámhadjáratával jelentős területeket foglalt el Irakban. Tavaly az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légierejének támogatásával Bagdad visszafoglalta a kulcsfontosságú Tikrit, Beidzsi és Ramádi városokat. Figyelmük most Moszulra terelődött, amely a szélsőségesek kezén lévő legnagyobb iraki város.

Az új offenzíva a szóban forgó sivatagos terület után "al-Dzsazíra Biztonság" nevet kapta

és azt a észak-iraki Tikrit és Szamarra városoktól nyugatra indították - közölte egy iraki katonai illetékes.

"Ezek a hadműveletek fontos szerepet játszanak majd abban, hogy elvágják az összes utánpótlási útvonalat a terroristák ellenőrzése alatt álló területeken" - mondta Jahja Raszul dandártábornok, az iraki fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

A hadművelet egyik célja, hogy

megtisztítsa az iszlamistáktól azt a nyílt sivatagos térséget, amelyet a dzsihadisták utánpótlásuk szállítására,

és arra használtak, hogy folyamatosan támadásokat indíthassanak a kormány kezén lévő Tikrit és Szamarra városok ellen - tette hozzá az illetékes. Másrészt az offenzíva a szélsőségesek mozgását hivatott megakadályozni a nyugati Fallúdzsa és a Szarszár-tó környéke, valamint Tikrit és az észak-iraki Moszul között - mondta Mohammed al-Asadi a Szaláheddín tartomány katonai szóvivője.

"Az iraki hadsereg, a szövetségi rendőrség, terror elhárítási egységek és az Irán támogatását élvező síita milíciákat tömörítő Hasíd Saábi ernyőszervezet vesz részt a hadműveletben. Őket a frontvonalon telepítettük, ahol az iraki és az amerikai vezetésű koalíció légierejének támogatását élvezik" - fűzte hozzá Asadi. Egy iraki katonai illetékes szerint a biztonsági erők több mint 7000 tagja vesz részt az offenzívában.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink