Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-03-01 20:51:00

Menekültválság: Athén benyújtotta az újabb számláját

Az athéni kormány 470 millió euró (csaknem 146 milliárd forint) segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére - jelentette kedden az ANT1 görög tévécsatorna.

Menekültválság: Athén benyújtotta az újabb számláját
Fotó: Reuters

Athén azzal számol, hogy a macedón határ lezárása miatt több mint 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban a következő napokban. A görög kormány az uniós segélycsomagból fedezné elszállásolásuk költségeit: a tervek szerint 50 ezer embert fogadótáborokban, további 50 ezret pedig olcsóbb szállókon helyeznének el. Emellett összesen 8200 rendőrre és civil segítőre lenne szükség a bevándorlók regisztrálásához, biztonságuk szavatolásához, élelmezésükhöz és egészségügyi szükségleteik kielégítéséhez.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Star tévécsatornának adott kedd reggeli interjújában megerősítette:

csak olyan európai uniós határozatot fogad el, amely egyenletesen osztja el a menekülteket a tagállamok között.

Ciprasz hangsúlyozta, hogy ezt az álláspontot fogja képviselni a március 7-én tartandó brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón is.

A görög kormányfő és a legnagyobb parlamenti pártok képviselői pénteken találkoznak Athénban, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő elnöklete alatt döntsenek a menekültválsággal kapcsolatos legégetőbb kérdésekről, valamint kialakítsanak egy egységes álláspontot a jövő hétfői csúcstalálkozóra.

Ciprasz a Star tévécsatornának nyilatkozva újfent bírálta Ausztriát, és a naponta beengedett menekültek számára vonatkozó felső korlát bevezetése miatt az osztrák kormányt tette felelőssé a balkáni útvonal lezárásáért.

alekszisz ciprasz görög kormányfő. (fotó: reuters)Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. (Fotó: Reuters)

A görög kormányfő szerint Werner Faymann kancelláron "politikai pánik lett úrrá, és olyan lépéseket tesz zaklatottságában, amely a szélsőjobboldalt fogja erősíteni".

Ciprasz a ZDF német közszolgálati televízió Frontal 21 című kedd esti műsorában megjelenő interjúban élesen bírálta Macedóniát, amiért lezárta határait a menekültek előtt. "Ezek az egyéni intézkedések elfogadhatatlanok. A menekültválságot nem tudja egy ország egyedül megoldani" - hangsúlyozta a görög miniszterelnök.

Kedden több mint ezer, a görög szigetekről érkező migránst várnak a pireuszi kikötőbe. A parti őrség egyik tisztje elmondta, hogy a szeles idő miatt kevesebben merészkednek ki a tengerre, így valamelyest csökkent a beérkező menekültek száma.

migránsok várakoznak pirreuszban. (fotó: reuters)Migránsok várakoznak Pirreuszban. (Fotó: Reuters)
A görög hadsereg továbbra is teljes erőbedobással építi az újabb menekülttáborokat. Az idomeni határátkelőnél uralkodó zűrzavar enyhítésére összesen több mint

20 ezer ember elszállásolására alkalmas hét új tábort hoznak létre a macedón határ közelében.

A görög-macedón határon már több mint 8 ezer bevándorló torlódott fel. Hétfőn több száz kétségbeesett migráns próbálta meg áttörni a határzárat, hogy bejuthasson Macedóniába.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink