Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-29 15:39:00

Veszélyben a tűzszünet? Az orosz elnöki szóvivő óva intett a vádaskodástól

A Kreml nyugtázta, hogy a szíriai tűzszünet hatályban van, de a helyzet bonyolultsága miatt a ténylegesen tartós fegyvernyugvás elérése nem lesz könnyű folyamat - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn.

Veszélyben a tűzszünet? Az orosz elnöki szóvivő óva intett a vádaskodástól

Peszkov emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok elnökei "már a legelejétől hangsúlyozták", hogy a tartós tűzszünethez vezető út nem lesz egyszerű. Hozzátette, hogy kulcsfontosságú a fegyvernyugvásról szóló megállapodás betartatása.

Az amerikai-orosz megállapodáson alapuló szíriai fegyvernyugvás szombaton nulla órakor lépett hatályba.

A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Frontra, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezeteknek minősített fegyveres csoportokra.

A tűzszünet életbe lépése óta szórványos harcokról érkeztek jelentések, Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter pedig a fegyvernyugvás megsértésével vádolta Oroszországot és a damaszkuszi kormányt is. Peszkov sajtótájékoztatóján óva intette a partnerországokat a hasonló vádaktól.

"Moszkvában többször elhangzottak olyan felhívások, hogy amikor bárkit is vádolnak a tűzszünet megsértésével,

nagyon körültekintőnek kell lenni, a lehető legóvatosabban és leggondosabban kell eljárni. A helyzet még nem stabil" - mondta Peszkov.

Damaszkusz hétfőn ugyancsak elutasította al-Dzsubeir állításait. A szíriai külügyi tárca közölte, a szaúdi külügyminiszter meg akarja hiúsítani a fegyverszünetet.

Aszaád az-Zúbi, a több szíriai ellenzéki csoportot magába foglaló Tárgyalási Főbizottság (HNC) vezetője hétfőn kijelentette, a teljes összeomlás szélén áll a tűzszünet szíriai kormány támadásai miatt. Az-Zúbi közölte, a fegyvernyugvásról szóló megállapodást csak az első nap 15 alkalommal sértette meg a szíriai kormány, illetve a Damaszkusszal szövetséges Oroszország és a Hezbollah líbiai radikális síita mozgalom is megsértette a tűzszünetet. A HNC szóvivője közölte, számukra még mindig nem világos, hogy miképpen is működik a fegyvernyugvás ellenőrzése.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) ülésén tartózkodó Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter közölte, Franciaország sürgeti a tűzszünet betartását ellenőrző munkacsoport azonnali összehívását, miután

beszámolók szerint támadás érte a mérsékelt ellenzék által ellenőrzött területeket.

Hangsúlyozta, hogy az erről szóló jelentések hitelességét ellenőrizni kell.

Zaid el-Husszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa az UNHRC ülésén mondott beszédében azt mondta, január eleje óta a konfliktus résztvevői legalább 10 egészségügyi létesítményt részben vagy teljesen megsemmisítette. Megjegyezte, ez azt jelenti, hetente egy, olykor pedig több kórházat ér támadás Szíriában. Neveket mellőzve úgy fogalmazott, hogy néhány, konfliktusban érintett fél szándékosan mér csapásokat egészségügyi létesítményekre.

Az emberjogi főbiztos elmondta azt is, hogy eddig már több ezren halhattak éhen az ostromgyűrűkbe zárt városokban Szíriában. Hangsúlyozta, hogy több mint 450 ezer ember rekedt az ostromlott településeken, s egyes falvak és városok már évek óta el vannak zárva a külvilágtól. Figyelmeztetett, hogy folyamatosan akadályozzák az élelmiszerek, gyógyszerek és más humanitárius segélyek eljutását ezekre településekre, és ezért további ezrek vannak kitéve az éhhalál veszélyének.

További külföldi híreink