Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-29 06:34:00

Végre Oscar-díjat nyert Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat A visszatérő című túlélődrámában nyújtott alakításáért helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben a 88. Oscar-díjátadó ceremónián.

Legjobb film

A Spotlight - Egy nyomozás részletei című alkotás kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap este az amerikai filmakadémia Los Angeles-i gáláján.

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Galéria: a 88. Oscar-díjátadó További képek

 

Legjobb női főszereplő

A szoba című drámában nyújtott megrázó alakításáért Brie Larson amerikai színésznő kapta a legjobb női főszereplőnek járó elismerést.

brie larson (forrás: reuters)Brie Larson (Forrás: reuters)

Legjobb férfi mellékszereplő

A Kémek hídja című hidegháborús filmben nyújtott alakításáért Mark Rylance kapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést. 

Az elsősorban színpadi szerepeiről, valamint színdarabíróként ismert brit színész játéka nagy elismerést aratott Steven Spielberg filmjében, sokan azonban arra számítottak, hogy Sylvester Stallone kapja a díjat Rocky Balboa szerepéért a Creed - Apollo fia című filmben.

mark rylance (forrás: reuters)Mark Rylance (Forrás: reuters)
A jelöltek között volt még Tom Hardy A visszatérő, Mark Ruffallo a Spotlight - Egy nyomozás részletei és Christian Bale A nagy dobás című filmből. Stallonét egyébiránt másodszor jelölték Rocky szerepéért, először négy évtizede a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Legjobb női mellékszereplő

Alicia Vikander svéd színésznő, A dán lány sztárja nyerte a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját az amerikai filmakadémia Hollywoodban.

A 28 éves színésznő a színpadról a rendező Tom Hoopernek mondott köszönetet, amiért hitt benne, és "a legjobb partnernek" nevezte a főszerepet alakító Eddie Redmayne brit színészt.

alicia vikander (forrás: reuters)Alicia Vikander (Forrás: reuters)
Vikandert először jelölték Oscar-díjra a transzneműség kérdésével foglalkozó filmért, amely a múlt század elején játszódik.
    
A színésznő, aki a hollywoodi színészcéh (SAG) trófeáját is megkapta az idei díjszezonban, az Oscar-mezőnyben Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight - Egy nyomozás részletei) és a Steve Jobs életéről szóló filmben játszó Kate Winslet elől vitte el a díjat.

Legjobb rendező

A visszatérő című művéért Alejandro González Inárritu kapta a legjobb rendezőnek járó elismerést, a mexikói filmes sorozatban második rendezői Oscarját kapta, tavaly a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjével nyert ugyanebben a kategóriában.

alejandro gonzález inárritu (forrás: reuters)Alejandro González Inárritu (Forrás: reuters)

Legjobb eredeti és adaptált forgatókönyv

A Spotlight - Egy nyomozás részletei és A nagy dobás kapta a legjobb eredeti és adaptált forgatókönyv díját a hollywoodi Dolby Színházban.

A két film forgatókönyve február közepén az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) fődíjait is elvitte.
    
A Spotlight - Egy nyomozás részletei a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját mutatja be, akik katolikus papok szexuális zaklatási ügyeire derítettek fényt. Az Oscar-díjat a film rendező-forgatókönyvírója Tom McCarthy és a társ-forgatókönyvíró Josh Singer vette át. McCarthy az áldozatok bátorságát is méltatta beszédében.

adam mckay és charles randolph (forrás: reuters)Adam McKay és Charles Randolph (Forrás: reuters)
A nagy dobás című film írói, Adam McKay és Charles Randolph a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-szobrát kapták a 2008-as pénzügyi váláság hátterével foglalkozó produkcióért. McKay, aki egyben a film rendezője is volt, és társ-forgatókönyvírója Michael Lewis The Big Short című könyve nyomán írták a szkriptet.

Legjobb idegen nyelvű film

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.

nemes jeles lászló (forrás: reuters)Nemes Jeles László (Forrás: reuters)

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

nemes jeles lászló és röhrig géza (forrás: reuters)Nemes Jeles László és Röhrig Géza (Forrás: reuters)
A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

Legjobb dokumentumfilm

Az Amy Winehouse-ról szóló produkció kapta a legjobb dokumentumfilm Oscar-díját.

Az Amy című film alkotói, Asif Kapadia és James Gray-Rees a ceremónián arra emlékeztették a Dolby Színház közönségét, hogy a fiatalon elhunyt Grammy-díjas brit énekesnő, milyen "csodálatos, intelligens és vicces volt", olyan személyiség, akire oda kellett figyelni.

james gray-rees és asif kapadia (forrás: reuters)James Gray-Rees és Asif Kapadia (Forrás: reuters)


Legjobb rövid dokumentumfilm

    
A rövid dokumentumfilm kategóriában az A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című alkotás nyert. A pakisztáni Sarmin Obed-Csinoj munkája egy fiatal nőről szól, akit apja és nagybátyja meg akart ölni mert jóváhagyásuk nélkül ment férjhez. A rendezőnő örömmel jelentette be az Oscar-szoborral a kezében, hogy a becsületgyilkosságok elleni törvény hamarosan megszületik Pakisztánban.

Legjobb rövidfilm
    
A legjobb rövidfilm Oscarját a Stutterer (Dadogós) című produkció kapta, Benjamin Cleary és Serena Armitage alkotása.

benjamin cleary és serena armitage (forrás: reuters)Benjamin Cleary és Serena Armitage (Forrás: reuters)

Legjobb egészestés animációs film, legjobb rövid animáció

A legjobb egészestés animációs filmnek járó elismerést a Pixar stúdió kasszasikere, az Agymanók, a legjobb rövid animációért járó díjat pedig a chilei Bear Story kapta a 88. Oscar-gálán Los Angelesben helyi idő szerint vasárnap.

Az Agymanók díját Pete Docter rendező, forgatókönyvíró és Jonas Rivera producer vehette át. A Pixar stúdiónak ez a tizenharmadik Oscar-díja. 

 pete docter és jonas rivera (forrás: reuters) Pete Docter és Jonas Rivera (Forrás: reuters)
A Bear Story alkotói közül Gabriel Osorio rendezőt és Paco Escala producert jutalmazták. Chilei alkotás először részesült az amerikai filmakadémia elismerésében. A Bear Story - spanyol címén Historia de un oso (Egy medve története) - a Pinkrobot nevű animációs műhelyben készült, és egy öreg medvéről szól, amely visszatekint az életére.

Legjobb filmzene

Ennio Morricone az Aljas nyolcas című filmhez komponált zenéjéért meghatottan vette át az amerikai filmakadémia díját.

ennio morricone (forrás: reuters)Ennio Morricone (Forrás: reuters)

A 87 éves Morricone ötször kapott jelölést az Oscarra. 2007-ben életműdíjjal tüntette ki a filmakadémia, de a legjobb filmzene kategóriában most először győzött. Az Oscar-színpadon olaszul mondott köszönetet az elismerésért, tisztelgett a mezőnyben szintén jelölt John Williams előtt és a közönség soraiban ülő feleségének ajánlotta a díjat.

Legjobb filmdal    

A legjobb filmdal Oscar-díját a Spectre - A Fantom visszatér főcímzenéje, a Writing's On the Wall nyerte el, amelynek dalszövegét és zenéjét Jimmy Naples és Sam Smith jegyezte.

jimmy naples és sam smith (forrás: reuters)Jimmy Naples és Sam Smith (Forrás: reuters)

Legjobb hangvágás, hangkeverés

A Mad Max - A harag útja című posztapokaliptikus akciófilm kapta a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés Oscar-díját, látványeffektusaiért az Ex Machina című filmet jutalmazta az amerikai filmakadémia a 88. Oscar-gálán vasárnap este Hollywoodban.

mark mangini és david white (forrás: reuters)Mark Mangini és David White (Forrás: reuters)

A Mad Max - A harag útja hangvágói Oscarját Mark Mangini és David White vette át. A hangkeverés Oscar-szobráért pedig Chris Jenkins, Gregg Rudloff és Ben Osmo lépett a színpadra. 

Legjobb látványeffektus
    
Alex Garland Ex Machina című tudományos-fantasztikus filmjét két kategóriában, az eredeti forgatókönyv- és a látványeffektus-mezőnyben jelölték Oscarra. A produkció végül a látványeffektusokért járó elismerést kapta meg. A díjat Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington és Sara Bennett köszönte meg a filmakadémiának.

mark ardington, paul norris, sara bennett és andrew whitehurst (forrás: reuters)Mark Ardington, Paul Norris, Sara Bennett és Andrew Whitehurst (Forrás: reuters)

Legjobb operatőr

Emmanuel Lubezki kapta az operatőri Oscar-díjat A visszatérő című film fényképezéséért, és ezzel az amerikai filmakadémia vasárnap esti gáláján Oscar-történelmet írt, ugyanis három egymást követő évben sikerült elnyernie a nagy presztízsű elismerést.

emmanuel lubezki (forrás: reuters)Emmanuel Lubezki (Forrás: reuters)

Az 52 éves, mexikói származású Lubezki tavaly Alejandro Inárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjével, két éve pedig Alfonso Cuarón Gravitáció című űrdrámájával győzött az operatőrök mezőnyében.

Legjobb vágás

A legjobb vágásért a Mad Max - A harag útja című produkción dolgozó Margaret Sixel vehette át az Oscart.

margaret sixel (forrás: reuters)Margaret Sixel (Forrás: reuters)
A vágó Sixel első Oscar-díját kapta, de a George Miller rendező filmjén végzett munkájáért már a BAFTA-díjat is átvehette. "Óriási bátorság kellett ennek a filmnek az elkészítéséhez" - mondta az Oscar-szoborral a kezében.

Legjobb jelmez, látványterv, smink és frizura

A Mad Max - A harag útja kapta a legjobb jelmezért, a legjobb látványtervért, valamint a legjobb sminkért és frizuráért járó elismeréseket.

A jelmezekért Jenny Beavan vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. A 65 éves brit tervezőt tizedik alkalommal jelölték a díjra, amelyet egyszer már elnyert a Szoba kilátással című filmért.

 jenny beavan (forrás: reuters) Jenny Beavan (Forrás: reuters)
A legjobb látványtervért járó Oscart Colin Gibson és Lisa Thompson kapta, mindkettőjüket először jelölték a díjra.

colin gibson és lisa thompson (forrás: reuters)Colin Gibson és Lisa Thompson (Forrás: reuters)
A legjobb smink és frizura ugyancsak a George Miller által rendezett filmben volt látható az akadémia szerint, az elismerésen Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin osztozott. Mindhárman első jelölésüket váltották díjra.

atv.hu / MTI

További külföldi híreink