Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-29 21:23:00

Újabb migránsáradat: Már Olaszországnak is komoly félelmei vannak

A "Brenner-hágó nem süllyedhet káoszba", Olaszországnak pedig időben fel kell tartóztatnia a menekültáradatot, hogy "Tirol ne váljék a migránsok várótermévé" - hangsúlyozta Günther Platter, az ausztriai Tirol tartomány vezetője Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott hétfői találkozóján Brüsszelben.

Újabb migránsáradat: Már Olaszországnak is komoly félelmei vannak
Günther Platter, ausztriai Tirol tartomány vezetője (Fotó: Reuters)

Juncker is hangot adott olyan aggodalmának, hogy az Európai Unió kudarcot vallhat a Brenner-hágó kérdésében. Platter elmondta, hogy a melegebb évszakban is súlyos problémák léphetnek fel, amennyiben a jelenleg migránsok által használt nyugat-balkáni útvonal Olaszország felé tolódik.

"A migránsáradat Tirolban, pontosabban a Brenner-hágónál kezelhetetlen lenne" különösen, ha Bajorország, vagyis Németország szigorúbb ellenőrzéseket vezetne be határain

- vélte Tirol tartomány vezetője.

Platter szerint a helyzetet nem lehet csupán nézőként végigkövetni, hanem meg kell akadályozni, hogy az Alpok hágójánál ne alakuljon ki torlódás, és azzal olyan káosz, mint ami Spielfeldnél játszódott le a szlovén-osztrák határon. Ezért időben kell intézkedéseket tenni - véli az osztrák politikus.


A tiroli vezető szerint Juncker megértette aggodalmait. Az Európai Bizottság elnöke az EU külső határainak a NATO segítségével történő védelme mellett foglalt állást. Ugyanakkor Bécs korábban naponta 3200 főre korlátozta az országba beengedhető migránsok számát és naponta 80-ra az ország déli határainál benyújtható menedékkérelmek számát, amit az Európai Bizottság bírált.

Platter szerint Tirolt nem szabad magára hagyni menekültválságban.

Platter Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel korábban megállapodott, hogy Róma menekülteket fogadó és regisztrációs központokat, azaz úgynevezett hot spotokat alakít ki az ország déli részében, illetve erősebben ellenőrzi Szlovéniával közös határát - közölte az osztrák nachrichten.at hírportál.

balról jobbra: matteo renzi olasz miniszterelnök és jean-claude juncker, az európai bizottság elnöke (fotó: reuters)Balról jobbra: Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: Reuters)
Arra az újságírói kérdésre: terveznek-e hot spotot a Brenner-hágón Platter úgy válaszolt, hogy ennek megfelelő előkészületeket kell tenni, ugyanakkor valójában már túl késő lenne ott létrehozni egy menekülteket fogadó központot. Ilyen intézkedéseknek "a Brenner-hágótól jóval délebbre kell megtörténniük" - hangsúlyozta Platter egy korábbi interjújában.

A tiroli politikus szerint a hágón bevezetni tervezett határellenőrzések koncepciója készen van és közölték azt az osztrák belügyminisztériummal. Az osztrák politikus abból indul ki, hogy a tervezetet néhány napon belül jóváhagyják és akkor  várhatóan áprilisban kezdődhet annak megvalósítása.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink