Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-25 21:20:00

Legfelsőbb Bíróság: Obama kiszemeltje visszautasította jelölését

Brian Sandoval, Nevada republikánus párti kormányzója csütörtökön értesítette a Fehér Házat, nem kíván az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság megüresedett pozíciójának jelöltje lenni.

Legfelsőbb Bíróság: Obama kiszemeltje visszautasította jelölését

A kormányzó közölte, maga a gondolat, hogy fontolóra vették személyét az ország legfelsőbb bíróságának megüresedett székének betöltésére "több mint megtisztelő", és "hihetetlenül hálás" azért, hogy a neve egyáltalán felmerült.

A The Washington Post amerikai lap szerdai értesülése szerint

Barack Obama elnök Brian Sandovalt szemelte ki a február közepén elhunyt Antonio Scalia helyére.

A lapnak kiszivárogtatott információk szerint a Fehér Ház már meg is kezdte a kormányzó ellenőrzését, átvilágítását.

Megfigyelők szerint Sandoval azért lett volna megfelelő választás a demokrata párti elnöknek, mert bár a korábban szövetségi bíróként is dolgozó nevadai kormányzó republikánus színekben politizál, mérsékelt beállítottságú.

Sandoval jelölésével Obama a republikánusok ellenállását akarhatta megtörni.

Scalia halála előtt a kilenctagú legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt. Elemzők szerint a republikánus politikusok egy íratlan szabályra hivatkozva ellenzik, hogy Obama utolsó elnöki évében legfelsőbb bírósági tagot bírót jelöljön, mert nem akarják, hogy demokrata párti legyen az új bíró, s ezzel megváltozzon a testületben az arány. A legfelsőbb bíróság tagjai életük végéit betöltik a posztot.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, Barack Obama jövő hét kedden találkozik a pártok vezetőivel, illetve a szenátus igazságügyi bizottságával, hogy megvitassák a legfelsőbb bírósági tag jelölésének kérdését.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink