Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2016-02-25 20:15:00

Kerry szerint van, ami veszélyesebb Moszkvánál

A vallási radikalizmus jelenti a legnagyobb fenyegetést az Egyesült Államok biztonságára nézve, nem Oroszország - jelentette ki csütörtökön John Kerry amerikai külügyminiszter a szenátus külügyi bizottságában történt, a külügyi tárca költségvetését vitató meghallgatásán.

Kerry szerint van, ami veszélyesebb Moszkvánál
John Kerry amerikai külügyminiszter. (Fotó: Reuters)

Ha azt akarják, hogy válasszak, akkor manapság a legnagyobb veszélyt a szélsőségesség, a radikális vallási szélsőségesség és erőszak jelenti - mondta egy kérdésre.

A védelmi minisztérium egy korábbi kijelentésére reagálva, miszerint Moszkva jelenti a legnagyobb fenyegetést, Kerry azt mondta:

a Pentagon ezt úgy gondolja, hogy Oroszország némely tevékenysége problematikus. Példaként Ukrajnát hozta fel.

Kerry eltanácsolta a kongresszust attól, hogy megújítsa az Irán ellen rakétaprogramja miatt 2006-ban meghozott szankciókat. "Ezt több okból nem javasolnám" - hangsúlyozta.

Sok amerikai törvényhozó az idei év végén lejáró szankciók megújítását sürgeti, hogy jelezzék Teheránnak, továbbra is komoly következményei vannak atom- és rakétaprogramjának, illetve annak, hogy nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. A kongresszus republikánus párti tagjai és több demokrata párti törvényhozó is ellenzi az iráni atomprogramról szóló megállapodást, amely tavaly júliusban jött létre Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között. A januárban hatályba lépett egyezmény értelmében Irán korlátozza atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a perzsa állam elleni pénzügyi és gazdasági szankciókat.

Kerry a meghallgatáson leszögezte:

az amerikai törvényhozóknak több időt kellene adniuk Iránnak, hogy lássák, Teherán miképpen viszonyul a megállapodásból fakadó új körülményekhez.

forrás: reutersForrás: Reuters
Szíriával kapcsolatban Kerry közölte, hogy az iráni Forradalmi Gárda megkezdte egységeinek a kivonását a szomszédos országból.

A Damaszkusszal szövetséges Teherán nem rejtette véka alá, hogy az elit katonai alakulat a szíriai kormányerőket segíti, bár hivatalosan csak tanácsadói szerepet játszanak a harcokban.

Az amerikai külügyminiszter szerint

a Forradalmi Gárda szíriai jelenlétének csökkenése nem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe fegyverek Libanonba szállításában, az ottani Hezbollah radikális síita szervezet ellátásában.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok folytat-e megbeszéléseket Szaúd-Arábiával, Jordániával és az Egyesült Arab Emírségekkel szárazföldi csapatok bevetéséről az Iszlám Állam ellen, Kerry azt mondta: "megbeszéléseket folytatunk velük az ezzel kapcsolatos javaslatukról". Hozzátette, a három arab ország kifejezésre juttatta szándékát a segítségnyújtásban. Az amerikai külügyminiszter azonban további részleteket nem osztott meg, mondván, hogy még folynak a megbeszélések.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink